Besøg i Lützhøfs købmandsgård, Håndværksmuseet og Slagterbutikken

Mandag d. 25. april kl. 19.00 – 21.15. Mødested: Ringstedgade 6, 4000 Roskilde. Pris for deltagelse kr. 20.

Tilmelding til Heino Larsen senest 21.4. på h.petlar@gmail.com, tel. 30723675. Max. 50 deltagere.

Jakob Caspersen, der er museumsinspektør på Lützhøfts Købmandsgård midt i Roskilde, betjener her kunderne

Heino Larsen er frivillig på Roskilde Museum og har arrangeret en eksklusiv aften for ’Syd for Banens’ medlemmer med besøg i en af Roskildes mange købmandsgårde.

Lützhøft er den sidste af dem, der er bevaret med de oprindelige bygninger, og som stadig fungerer som en form for købmand. I år er jubilæumsår, da det er 130 år siden Elias Lützhøft åbnede butikken som købmand og 30 år siden Roskilde Museum (nu ROMU) genåbnede den som butik og museum.

Heino Larsen vil fortælle om bygningernes og forretningens historie. Derefter deles der op i mindre grupper, med skiftevis besøg i Håndværksmuseet, Museums-slagterbutikken og Købmandsbutikken.

Købmandsbutikken er indrettet med interiør, som den så ud for 100 år siden, og med et varesortiment, som det var på daværende tidspunkt. Heino Larsen vil fortælle om butikkens indretning og nogle af de udstillede varer, og vise de varer som stadig er til salg.

Slagterforretningen er indrettet med slagterafdeling, viktualieafdeling og baglokale med diverse maskiner. Her vil tidligere slagter Bent Ellevang fortælle om indretning og varefremstilling.

Håndværksmuseet er opbygget af gammelt håndværktøj, hovedsageligt fra Børge Dahls samling (Ledreborg Tømmerhandel). Lokalet er indrettet med forskellige værksteder såsom bødker, drejer mv. Desuden er der indrettet en Naverstue. Villy Olsen vil fortælle om de forskellige værksteder og om, hvordan det var at ”gå på valsen”.

Til slut byder muséet på en kop købmandskaffe i skolestuen – selvfølgelig med Rich’s. Man er velkommen til at handle i butikken. Man kan gå rundt på egen hånd og rundviserne besvarer gerne spørgsmål.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.