Det hemmelige Sct. Jørgensbjerg syd for banen

Vi gentager succesen

Byvandring tirsdag den 10. maj kl. 10. Mødested: hjørnet af Ny Østergade og Vindingevej

Velkommen til en lokalhistorisk byvandring i det lyse forår. Med Svend Erik Christensen fra ’Syd for Banen’ som guide går vi i det hemmelige Sct. Jørgensbjerg syd for banen. Vi ser på, hvad der er tilbage fra dengang området var en del af Sct. Jørgensbjerg kommune.

DAK på Københavnsvej

Når talen falder på Sct. Jørgensbjerg tænker man helt automatisk på kirken og den klump af gamle huse, der ligger ”oppe på bjerget”. De færreste ved, at den tidligere Sct. Jørgensbjerg Kommune også omfattede et stort område øst og nord for købstaden Roskilde. Men det er også mange år siden, da Sct. Jørgensbjerg Kommune blev sammenlagt med Roskilde i 1938.

Oprindeligt var Sct. Jørgensbjergs østlige områder landområde med få indbyggere. Det ændrede sig fra år 1900, hvor der kom mere sammenhængende bebyggelse langs Københavnsvej, Vindingevej og Østergade. Arthur Fang beskriver det således i bogen ’Sct. Jørgensbjerg’ fra 1937: ”Paa de gamle Hedegaardes Jord er der foregaaet en storstilet Bebyggelse, så der her ude i Østre Distrikt er opvokset en hel lille By”.

Det var ikke kun boliger, der kom her i den østlige del af Sct. Jørgensbjerg. To store fødevareindustrier blev bygget langs Københavnsvej: DAK og Damppølsefabrikken. Kommunen sørgede for skolegang med oprettelsen af Hedegårdenes Skole og for aldersrenteboliger til den stadig voksende ældre befolkning i området. Også Hedegaardenes Brugsforening kom til.

På byvandringen vil vi se på den ældste bebyggelse i området og på, hvad der er tilbage af industribygningerne, brugsforeningen og skolen. Der bliver fortalt om nogle af de fremtrædende personer i ”Østlige Distrikt”.

Alle er velkommen. Mød bare op.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.