En indgang til ’Syd for Banen’

‘Syd for Banen’ har efterhånden en række medier og måder at formidle på. Det er de traditionelle foredrag og byvandringer, men der efterhånden kommet meget nyt til. Det er podcast, Facebook og et billedarkiv.

Der er nu oprettet en indgang til ’Syd for Banen’. Det er hjemmesiden, podcast, arrangementer, billedarkiv, Facebook og kontaktoplysninger. Vi har produceret et visitkort, som du kan se på fotoet. Scan QR-koden, eller du kan klikke på denne adresse: kortlink.dk/2qrkb

Roskilde rejser. Familiefirmaet A.P. Hansen

Mandag d. 28. oktober kl. 19 i Jakobskirken

Lokalhistorisk aften arrangeret af ’Syd for Banen’..

På Algade tæt ved Røde Port lå Roskilde Rejsebureau, og på Ledagervej syd for jernbanen lå garageanlægget, hvor A.P. Hansens røde rutebiler holdt til. Mange i den ældre generation har taget bussen fra rutebilstationen på Hestetorvet eller købt sin første rejse med turistbus eller med charterfly sydpå gennem Roskilde Rejsebureau.

Mandag d. 28. oktober kl. 19 i Jakobskirken fortæller Søren Birkelund Hansen om familiefirmaet. Søren er barnebarn af den driftige, opfindsomme og musikalske malermester Anders Peter Hansen. I familiefirmaet blev mange generationer Hansen engageret og tog del i driften. Det populære rejsebureau lukkede i 2004, da flyselskaberne var gået over til at sælge billetter på internettet.

Søren Birkelund Hansen fortæller glimt fra 90 års historie og viser fotos fra familiefirmaet, som begyndte som cykelforretning og udviklede sig med taxakørsel, rutebiler og turistrejser for mennesker i Roskilde og det store opland.

Der er gratis adgang til den lokalhistoriske aften ’Syd for banen’. Man betaler kr. 30 for kaffen. Jakobskirken ligger på Astersvej 11, 4000 Roskilde.

Der arbejdes på forårets program

Bestyrelsen er godt i gang med at planlægge næste sæsons program. Man ideer er i spil. Det er bl.a. en fortælling fra en ansat på DAK og Chr. Hansen, besøg på Musicon og i Retten. Og som sædvanlig er vi med til Ringen Rundt den 5. juni. Datoen for generalforsamlingen er fastsat til mandag den 3. marts. I næste nyhedsbrev kommer der mere konkret om forårets program.

Nye podcast

Der er nye podcast fra ’Syd for Banen’. En af dem er med arkitekt Gunilla Stine Rasmussen, som har været drivende ildsjæl i udviklingen af Musicon. Og ny har hun også kastet sig over at få Vandtårnet over svømmehallen til et sted, hvor folk kan mødes. Du kan høre den her.

Herudover er der en ny podcast om vandforsyningen og vandforsyning, også her syd for banen. De kan høre dem her

Du finder alle vores podcast her.

r

Nyt initiativ om at skabe mere liv i vores bydel

R

Roskildes vandtårn – håbefulde fortællinger fra solopgang til solnedgang – søndag den 29. september kl. 11 – 16.

Idéen er at få vandtårnet på Bymarken bragt i spil igen, så det særlige rum og den fine udsigt bliver til gavn for offentligheden. Initiativgruppen tænker i baner som bæredygtighed, udstilling, medborgerhus, netværk med erhverv og sårbare borgere.

Nogle i initiativgruppen er dem, som har startet Sankt Hans Have op og udviklet det til det fine rekreative sted, vi oplever i dag – og det har de sluppet og vil gerne involvere sig i et nyt projekt.

På den længere bane håber initiativtagerne, at kommunen vil være med og stille vandtårnet til rådighed, uden at hæfte økonomisk for det. CoroLab er inviteret med, som linker erhverv med andre innovative miljøer og dermed udvikler nye indtægts- og beskæftigelsesmuligheder.

’Syd for Banen’ er medarrangør

I kan læse mere om projektet her.

Programskitse

6-7 Solopgang i stillhed (ca. 6.15) Ca. 10 personer

7-8 Forberedelser (projektpartnere)

 8-9 Næring: Yoga, morgenmad og fællessang Ca. 50 personer (arbejdsfællesskab)

9-10 Handling: Oprydning og

10-11 rengøring

11-12 Fællesskab: Samtale, refleksioner og drømme

12-13 Åbent hus med udsigt oppe og lokalhistoriske fortællinger nede. Sandwich, kaffe og kage 300 personer (50 gæster á 20-30 min.)

13-14 14-15 15-16 Næring: Kunstneriske udtryk med tegning og digtning Ca. 50 personer (arbejdsfællesskab) 16-17 Handling: Oprydning og

17-18 rengøring 18-19 Fællesskab: AZensmad, fællessang, samtale, refleksioner og drømme

19-20 Opsamling Ca. 10 personer (projektpartnere)

20-21 Solnedgang i s8lhed (ca. 20.15) Ca. 10 personer (projektpartnere

Lokal fortælling om opvækst og arbejdsliv syd for banen med fuld musik!


Lokalhistorisk aften mandag den 7. oktober kl. 19 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde

Syd for Banen inviterer til et spændende foredrag om livet i og omkring syd for banen.

Poul Erik Løvskov fortæller om sin opvækst i området. Det har titlen “Musikkens vej med mig, fra Ringparken til University College Sjælland”, Det er fyldt med anekdoter og minder fra blandt andet Ringparken og Gråbrødre Skole. Derudover vil Poul Erik fortælle om sit arbejdsliv, hvor musikken har spillet en central rolle, fra de tidlige dage i AIR huset, FDF, medlem af Gospelgruppen Okta Kontra i Baptistkirken – til arbejdet på University College Sjælland.
Undervejs vil der være mulighed for at synge med på kendte fællessange.

Det er gratis at deltage. 30 kr. for kaffe og kage.

Vi glæder os til at se jer!

Fra værtshus til værtshus

Byvandring torsdag den 12. september kl. 19.

Mødested hos Charlie Chaplin i Østervangscentret.

Fra “vandhul til vandhul” eller “pubcrawl”. Kært barn har mange navne. I den lokalhistoriske forening “Syd for Banen” vil vi også forsøge os i denne disciplin. Vi arrangerer sådan en tur. Vi gør den dog lidt anderledes. Her gælder det ikke blot at drikke så mange øl som mulig, men at få nogle historier om de “brune” værtshuse, som har været syd for banen, og også dem der er der endnu. Det vil også blive krydret med lid værtshushistorie fra selve Roskilde på den anden side af banen. Vi kommer sikkert også deltagernes egne erindringer.

Vi starter på Charlie Chaplin, som er det eneste tilbageværende “brune” værthus her syd for banen. Her er det mulighed for at nyde en enkel øl. Herefter går turen til det tidligere Bakkely lige overfor sygehuset Vi slutter på Mikrobyggerier på Musicon. Hvor det også er mulighed for at smage bryggeris egne øl.

Turleder er Svend Erik Christensen fra den lokalhistoriske forening ‘Syd for Banen’.

Det er gratis at deltage, men af hensyn til de to steder vi skal besøge, så vil vi gerne have tilmelding senest lørdag den 7. september til Sv. Erik på mail: agerhonevej15@gmail.com. Øl og anden forplejning er egen regning og risiko.

Programmet er med forbehold for små ændringer.

‘Syd for Banen’ i Roskilde TV

I foråret udgav den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’ bogen ’Syd for Banen – Flere historier fra Roskilde’. Roskilde TV har produceret en udsendelse om bogen. Det er fire indlæg med omtale af og fortællinger fra bogen.

Det er en indledende snak om bogen med formanden for ‘Syd for Banen’ Mogens Ohm Jensen.

Niels Jørgen Rasmussen for tæller om Frøforsyningen, der stadig ligger på Østergade tæt på banen.

Ruth Klarskov Madsen fortæller om at vokse op i Baptistkirken i 1950’erne. Kirken lå dengang på Vindingevej.

Henrik Denman fortæller om ”Skelletlægen” Vilhelm Møller-Christensen, som boede på Østervang. Lægen forskede i spedalskhed.

Du kan se udsendelsen her.

Nye Podcast

Syd for Banen har produceret tre nye podcast. Der er to om kunst og skulpturer syd for banen. Det er bl.a. på Ros Torv, Sygehuset, Østervangsskolen og Jakobskirken. Der er også en podcast med Ole Nielsen, hvor han fortæller om sin opvækst i Bakkegården i 1950’erne. Du kan høre dem her.

Solen, månen og Roskilde syd for banen 

Lokalhistorisk forening inviterer til en poetisk aften den 6. juni, der blander rejsefortælling og samtalesalon i en hyldest til det lokale, det kosmiske og samhørigheden.

Først gik hun i årevis i ring rundt i Roskilde Sydby, så cirkulerede hun i den grønne ring rundt om hele Roskilde by, og i marts måned holdt hun orlov og rejste i et cirkelslag rundt i Danmark. Gunilla Stine Rasmussen, der er lokal byudvikler og klimaengageret medborger, er drevet af en længsel efter samhørighed og helhed, og på sin månedlange dannelsesrejse fandt hun en central del af det, hun søger.

Foreningen Syd for banen inviterer torsdag d. 6. juni Gunilla til at fortælle om sin rejse, og om hvad nyt hun bringer med hjem til Roskildes sydlige bydel:

”I 2012-14 samarbejdede vi med Gunilla om at styrke fællesskabet her i vores mangfoldige bydel gennem projekt Walk on the Wild Side og en række vandringer tilsat et tvist af ’vildskab’. Nu er vi spændte på at høre om hendes seneste ’vilde’ vandring.”

Fortællingen bliver ifølge Gunilla leveret i et involverende og poetisk format – som et kombineret foredrag og samtalesalon – med indlagt fællessang og simple dansetrin:

”Jeg kan bedst dele mine oplevelser ved også at tale til jeres kroppe, så derfor kommer jeg til at bede jer om at gå lidt i ring med mig.”

Til arrangementet vil man også kunne se udstilling af 31 håndtegnede dagbogsblade skabt på Gunillas rejse, der blev støttet af Statens Kunstfond med et studierejselegat.

Kunstsalonen ’På vandring med sol og måne – en cirkulær rejsefortælling med sang, samtale og dansetrin’ foregår torsdag d. 6. juni kl. 19-21.15 i Kunstsmedjen, Bagtæppet 8, Musicon.

Billetter er gratis og kan bookes på gunilla@by-dele.dk senest 5.6. Kaffe, the og kage kan købes.