Ringen Rundt blev en succes

Der var igen liv og glæde på Ringen i går grundlovsdag 

 Vejret var med arrangementet, der var 90 udstillede biler og mc’s, en stor tilstrømning af mennesker og et spændende sammensat program. Det blev virkelig en dag for hele familien, og det var tydeligt at alle hyggede sig, uanset om man var tre år med mest lyst til hoppeborgen eller var 83 og nød at sidde på halmballerne, der omkransede den runde ryttergård på Ringen, og få en snak med sidemanden om ’gamle dage’. Der var kø hele tiden ved de tre mad/kaffe/øl-boder, som havde god omsætning i de fire timer.

En forløsning efter to sæsoner hvor eventen ikke har kunnet gennemføres p.g.a. forsamlingsforbudet under corona. I får nogle fotos med, som gengiver stemningen.

C.C. Hansen medvirkede i et programpunkt sammen med TV-journalist Cecilie Nielsen og Joy Mogensen, og de var alle tre i hopla og gav deres bud på ’Korsbæk Ring’.

Grøn byvandring

Torsdag d. 16. juni kl. 18.00 – 20.30. Mødested: mindestenen for Roskilde Ring på Sdr. Ringvej over for Aldi.

Arrangeret af lokalhistorisk forening ’Syd for Banen’. Ingen tilmelding.

Tag med på rundtur og indånd atmosfæren i sydbyens grønne lunger! Nu hvor blomster og træer står i fuldt flor, indbyder den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’ til grøn byvandring i Roskilde Ring og havevandring i den lyse sommeraften.

Torsdag d. 16. juni kl. 18 vil Mette Jessen, Veje&Grønne Områder i Roskilde kommune, vise rundt i Roskilde Ring. Mødestedet er den store mindesten på Sdr. Ringvej over for Aldi. Mette Jessen har været med til at udforme sydbyens park- og skovområder og vil fortælle om motionspavillonen, den nye motionssti på skrænterne i Ringen, legepladser, disc-golf m.m. Hun kommer ind på parkens mange rekreative muligheder og området som biotop i byrummet.

Derefter åbner en række private deres haver for besøg. De ligger inden for gå-afstand, så man kan komme rundt til flere haver i løbet af aftenen. Havetyperne spænder vidt – fra den smukt anlagte villahave til multi-funktions-haven, drivhus-haven, rosenentusiastens have, køkkenhaven, den vilde have anlagt med mest mulig biodiversitet og en ambition om permakultur.

Haveejerne vil vise frem, svare på spørgsmål og dele deres haveerfaringer til inspiration for de besøgende. Og hvem ved … måske bydes der på en kop kaffe eller et køligt glas hvidvin, hvor man kommer frem?

Byvandringer

Kaj V. Hansen og Henrik Denman har igen i år en række byvandriger hen over sommeren. Der er også en der går syd for banen. Her er der den 22. juni besøg på Musicon.

Du kan se hele programmet her

Byvandring på Musicon

Musicon – en alternativ bydel

Onsdag d. 22. juni 2022 kl. 19.00-20.30.

Byvandring med journalist Henrik Denman som guide. Mødested: foran Ragnarock, Danmarks rockmuseum, Rabalderstræde 16, 4000 Roskilde.

DCIM100MEDIADJI_0051.JPG

Byvandringen er gratis og der er ikke tilmelding. Del af sommerens byvandringer i Roskilde, arrangeret af Kaj V. Hansen og Henrik Denman.

Syd for banen ligger Musicon, som er Roskildes nye, alternative bydel. På byvandringen skal vi se eksempler på den kunstneriske kreativitet, som fra starten af har været et bærende element i Musicon, og det store område, der bliver opført som en bæredygtig bydel. Vi skal høre om Roskilde Festival Højskole og det levende musikmuseum Ragnarock. Vi passerer arbejdende værksteder og miljøet omkring butiksstrøget, som i dag er en afslappet oase. Herfra går turen videre gennem det rigt varierede boligområde med containerboliger, seniorboliger og kulørte huse til boliger og erhverv.

Ringen Rundt grundlovsdag

Roskilde Ring: stort racerbiltræf grundlovsdag

Efter to sæsoners corona-tvungen pause brummer Roskilde Ring nu igen af motorlyd på grundlovsdag.

Pinsesøndag, d. 5. juni 2022 kl. 10-14, er der træf for gamle racerbiler, formelvogne, standardvogne og motorcykler.

Tilmeldingen af køretøjer åbner d. 1.4. på visitfjordlandet.dk. Gebyr kr. 25. Alder på udstillede køretøjer skal være mindst 40 år. P-plads og indkørsel bag Hotel Scandic, Ved Ringen 2, 4000 Roskilde.

I Roskilde Ring stod dansk motorsports vugge. Danmarks første internationale motorløbsbane åbnede grundlovsdag 1955 og indvarslede den epoke, hvor bilen blev folkeeje. På de store løbsdage deltog 40.000 tilskuere, når kørere som Stirling Moss og Jack Brabham kørte Formel 1 i konkurrence med den skandinaviske motorsportselite. ’Vi mødes på Ringen’, sagde man, indtil naboklager over støjniveauet og flere års skrantende økonomi førte til lukningen i 1968.

Grundlovsdag genskabes lidt af stemningen. Racerbilstræffet er en dag for hele familien, hvor alle kan få en bilsnak. Bedstefar kan fortælle om, da han som dreng fandt hullet i hegnet og stjal sig til et kig ind i de voksnes verden. Sønnen beundrer de smukke linjer i det klassisk udformede karosseri, mens barnebarnet leger i hoppeborgen. Fruen drøfter elbiler med veninden, og svigerdatteren finder en plads i solen med kaffen efter en tur gennem stumpemarkedet, mens teenageren forsøger at sætte banerekord på Scalextric-banen.

Paradekørsel på den gamle banestrækning, åbningstale med Roskildes borgmester Tomas Breddam, konferencier Per Hammerich interviewer gamle stjernekørere, kåring af Årets Bil og Årets MC, livemusik, stumpemarked, salg af mad og drikkevarer. Hele programmet og fotos kan ses på roskildering.blogspot.dk. Gratis adgang.

’Ringen Rundt’ arrangeres af en kreds af motorsportsinteresserede. Eventen støttes af Roskilde kommunes kulturpulje, ASK Hedeland, KnuckleGrease Garage, lokalhistorisk forening ’Syd for Banen’ og private sponsorer.

Program for Ringen Rundt grundlovsdag, pinsesøndag d. 5. juni 2022

10:00                  Paradekørsel rundt på Ringen – kommentator: fortæller Per Hammerich

10:30                  Åbningstale v/ Roskildes borgmester Tomas Breddam

11:00                  Erik Høyer fortæller. Per Hammerich interviewer stjernekøreren
Scalextric-turneringen åbner

11:30                  Live musik med J.Tex i amfiteatret

12:00                  Keld Christensen fortæller om Wooler-knallerten, som blev lavet i Roskilde

12:30                  ”Korsbæk Ring”. Samtale mellem DR’s hushistoriker Cecilie Nielsen, advokat C.C. Hansen og
Joy Mogensen, tidl. borgmester og kirke- og kulturminister

13:00                  ”Show and tell”: vis os din bil / mc!

13:30                  Kåring af Årets Bil og Årets MC, Publikums Favorit og vinderen af Scalextric-turneringen

14:00                  Tak for i år og på gensyn grundlovsdag 2023

Lokalhistorien – hvad skal vi med den?

Mandag d. 28.3. kl. 19 i Jakobskirken, Astersvej 11

Direktør for ROMU Morten Thomsen Højsgaard fortæller om, hvad den stigende lokalhistoriske interesse er udtryk for, og hvordan de lokale historier bidrager til vores fælles ’store’ historie.

Han giver os også et indblik i, hvad der lige nu sker af spændende begivenheder på Roskilde Museum.

Arrangeret af den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’. Gratis adgang, for kaffen betales kr. 20.

Foredrag i Historisk Samfund

Vibeke A. Pedersen er editionsfilolog, ph.d. og ansat på Center for Grundtvigforskning. 

Den første oversættelse af det oldengelske digt Beowulf til et moderne sprog udkom for godt 200 år siden, nemlig på dansk. 

Foredraget vil handle både om det angelsaksiske digt, om Grundtvigs samlede oversættelse fra 1820 samt om hans forsøg på at sætte det ind i en større nationalhistorisk sammenhæng – herunder tilknytningen til skjoldungeslægten, der som bekendt har hjemme i Lejre. 

I 1815 havde dansk-islændingen Grimur Thorkelin udgivet det oldengelske (eller angelsaksiske) digt Bjovulf på oldengelsk med sideløbende oversættelse til latin, og fem år senere forelå N.F.S. Grundtvigs oversættelse. 

Men allerede i 1815 havde Grundtvig skrevet en slags anmeldelse af Thorkelins bog og foreslået adskillige rettelser til både tekstudgave og oversættelse. Samtidigt søgte han af al kraft at lære sig selv oldengelsk – på et tidspunkt, hvor der hverken eksisterede ordbøger eller grammatikker til dette oldsprog. 

Gradvist opnåede han en indsigt, der gjorde det muligt for ham at sammenholde det angelsaksiske digt med personkredse, han kendte fra den nordiske mytologi. Det lykkedes ham også at koble en af digtets personer sammen med en historisk figur og derved tidsfæste digtets handling. Hans indledning til oversættelsen er den første større videnskabelige beskæftigelse med digtet overhovedet, og Grundtvig grundlægger hermed faktisk den angelsaksiske sprogforskning. 

Grundtvigs udgave kan læses her i kommenteret form: 

http://www.grundtvigsværker.dk/tekstvisning/6446/0#{%220%22:0,%22v0%22:0,%22k%22:0} 

Og hans polemik med Thorkelin her: 

http://www.grundtvigsværker.dk/tekstvisning/6984/0#{%220%22:0,%22v0%22:0,%22k%22:0} 

Foredraget afholdes i Auditoriet på Roskilde Rådhus, den gamle indgang fra Gormsvej.  

Besøg i Lützhøfs købmandsgård, Håndværksmuseet og Slagterbutikken

Mandag d. 25. april kl. 19.00 – 21.15. Mødested: Ringstedgade 6, 4000 Roskilde. Pris for deltagelse kr. 20.

Tilmelding til Heino Larsen senest 21.4. på h.petlar@gmail.com, tel. 30723675. Max. 50 deltagere.

Jakob Caspersen, der er museumsinspektør på Lützhøfts Købmandsgård midt i Roskilde, betjener her kunderne

Heino Larsen er frivillig på Roskilde Museum og har arrangeret en eksklusiv aften for ’Syd for Banens’ medlemmer med besøg i en af Roskildes mange købmandsgårde.

Lützhøft er den sidste af dem, der er bevaret med de oprindelige bygninger, og som stadig fungerer som en form for købmand. I år er jubilæumsår, da det er 130 år siden Elias Lützhøft åbnede butikken som købmand og 30 år siden Roskilde Museum (nu ROMU) genåbnede den som butik og museum.

Heino Larsen vil fortælle om bygningernes og forretningens historie. Derefter deles der op i mindre grupper, med skiftevis besøg i Håndværksmuseet, Museums-slagterbutikken og Købmandsbutikken.

Købmandsbutikken er indrettet med interiør, som den så ud for 100 år siden, og med et varesortiment, som det var på daværende tidspunkt. Heino Larsen vil fortælle om butikkens indretning og nogle af de udstillede varer, og vise de varer som stadig er til salg.

Slagterforretningen er indrettet med slagterafdeling, viktualieafdeling og baglokale med diverse maskiner. Her vil tidligere slagter Bent Ellevang fortælle om indretning og varefremstilling.

Håndværksmuseet er opbygget af gammelt håndværktøj, hovedsageligt fra Børge Dahls samling (Ledreborg Tømmerhandel). Lokalet er indrettet med forskellige værksteder såsom bødker, drejer mv. Desuden er der indrettet en Naverstue. Villy Olsen vil fortælle om de forskellige værksteder og om, hvordan det var at ”gå på valsen”.

Til slut byder muséet på en kop købmandskaffe i skolestuen – selvfølgelig med Rich’s. Man er velkommen til at handle i butikken. Man kan gå rundt på egen hånd og rundviserne besvarer gerne spørgsmål.

Det hemmelige Sct. Jørgensbjerg syd for banen

Vi gentager succesen

Byvandring tirsdag den 10. maj kl. 10. Mødested: hjørnet af Ny Østergade og Vindingevej

Velkommen til en lokalhistorisk byvandring i det lyse forår. Med Svend Erik Christensen fra ’Syd for Banen’ som guide går vi i det hemmelige Sct. Jørgensbjerg syd for banen. Vi ser på, hvad der er tilbage fra dengang området var en del af Sct. Jørgensbjerg kommune.

DAK på Københavnsvej

Når talen falder på Sct. Jørgensbjerg tænker man helt automatisk på kirken og den klump af gamle huse, der ligger ”oppe på bjerget”. De færreste ved, at den tidligere Sct. Jørgensbjerg Kommune også omfattede et stort område øst og nord for købstaden Roskilde. Men det er også mange år siden, da Sct. Jørgensbjerg Kommune blev sammenlagt med Roskilde i 1938.

Oprindeligt var Sct. Jørgensbjergs østlige områder landområde med få indbyggere. Det ændrede sig fra år 1900, hvor der kom mere sammenhængende bebyggelse langs Københavnsvej, Vindingevej og Østergade. Arthur Fang beskriver det således i bogen ’Sct. Jørgensbjerg’ fra 1937: ”Paa de gamle Hedegaardes Jord er der foregaaet en storstilet Bebyggelse, så der her ude i Østre Distrikt er opvokset en hel lille By”.

Det var ikke kun boliger, der kom her i den østlige del af Sct. Jørgensbjerg. To store fødevareindustrier blev bygget langs Københavnsvej: DAK og Damppølsefabrikken. Kommunen sørgede for skolegang med oprettelsen af Hedegårdenes Skole og for aldersrenteboliger til den stadig voksende ældre befolkning i området. Også Hedegaardenes Brugsforening kom til.

På byvandringen vil vi se på den ældste bebyggelse i området og på, hvad der er tilbage af industribygningerne, brugsforeningen og skolen. Der bliver fortalt om nogle af de fremtrædende personer i ”Østlige Distrikt”.

Alle er velkommen. Mød bare op.

Generalforsamling og Skelletlægen fra Østergade

Mandag den 14. februar kl. 19 holder foreningen generalforsamlingen generalforsamling i Jakobskirken. Astersvej 11, 4000 Roskilde

Hermed indkaldes til generalforsamlingen med dagsorden iflg. vedtægterne.

Nu hvor så mange er vaccinerede imod covid19, kan vi samles under trygge forhold. Vi overholder gældende retningslinjer fra sundhedsmyndighederne. Der skal ikke vises corona-pas og ikke bæres mundbind.

Dagsorden iflg. vedtægterne:

1. Valg af dirigent

2. Bestyrelsens beretning

3. Fremlæggelse af regnskab

4. Fastsættelse af kontingent

5. Valg til bestyrelsen

6. Valg af bilagskontrollant

7. Indkomne forslag

8. Eventuelt

ad 3. Årsregnskab 2021 med underregnskaber vedhæftes som bilag.

ad 4. Bestyrelsen foreslår uændret kontingent kr. 100 for husstanden og kr. 500 for foreninger m.fl.

ad 5. På valg er Svend Erik Christensen, Bente Harbo og Niels Jørgen Rasmussen. De er villige til genvalg. Der kan vælges tre eller flere bestyrelsesmedlemmer.

Suppleant Kaj V. Hansen er også på valg.

ad 6. Bestyrelsen siger en varm tak til Kirsten Helbo, som har været foreningen en god revisor. Kirsten ønsker at blive afløst på posten. Kontakt formanden Mogens Ohm Jensen, hvis du er interesseret, eller prik en på skulderen, som du tror vil være en god bilagskontrollant.

ad 7. Forslag, der ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal være bestyrelsen i hænde senest 8 dage før generalforsamlingens afholdelse. Sendes senest mandag d. 7. februar til formanden Mogens Ohm Jensen, Astersvej 11, 4000 Roskilde, e-mail: moje@km.dk, mob. 61 63 81 22.

HUSK: kontingent kr. 100,- bedes betalt senest d. 14.2.

– med MobilePay 61158515 (som modtager vil der stå Ingrid Seidenfaden)

– via netbank til foreningens konto i Arbejdernes Landsbank, reg.nr. 5396, konto nr. 251483

– kontant til kasserer Ole Nielsen på generalforsamlingen

Husk at skrive navn og ’kontingent 2022’ på indbetalingen.

Stemmeret på generalforsamlingen forudsætter, at kontingent for indeværende år er betalt.

Skelletlægen

Bagefter generalforsamlingen tager journalist Henrik Denman os med tilbage i tiden, hvor spedalskhed var en udbredt sygdom. Han vil fortælle om Vilhelm Møller-Christensen, der  var læge i Roskilde og forskede i spedalskhed.

Vilhelm Møller-Christensen (1903-1988) var en pioner i studiet af fortidens sygdomme og medicinhistorisk forskning. Han opdagede de særlige kendetegn ved det spedalske ansigt.

Som ung familielæge flyttede han til Roskilde med sin familie. Roskilde blev den by, han kendte bedst, og som han befandt sig bedst i. Han boede bl.a. på Østergade.

I sit foredrag vil journalist Henrik Denman, Roskilde, fortælle om den unge læge, der allerede som medicinstuderende i 1920’erne blev interesseret i lægevidenskabens historie.

I 1935 påbegyndte han det store projekt med udgravningen af Æbelholt Klosterruin i Nordsjælland, der i 1958 resulterede i ”Bogen om Æbelholt Kloster” og åbningen af et museum ved Æbelholt – et sjællandsk sidestykke til Øm Kloster Museum.

Efter flere år med betydningsfulde arkæologiske udgravninger grundlagde han en samling af skeletter med følger efter spedalskhed (lepra). Han opnåede en fremtrædende international position inden for skeletarkæologi.

Henrik Denman vil fortælle om Vilhelm Møller-Christensens banebrydende indsats indenfor den gådefulde og frygtede sygdom spedalskhed, hans arkæologiske udgravninger i nært samarbejde med Nationalmuseet og hans tilknytning til Roskilde.