‘Syd for Banen’ i Roskilde TV

I foråret udgav den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’ bogen ’Syd for Banen – Flere historier fra Roskilde’. Roskilde TV har produceret en udsendelse om bogen. Det er fire indlæg med omtale af og fortællinger fra bogen.

Det er en indledende snak om bogen med formanden for ‘Syd for Banen’ Mogens Ohm Jensen.

Niels Jørgen Rasmussen for tæller om Frøforsyningen, der stadig ligger på Østergade tæt på banen.

Ruth Klarskov Madsen fortæller om at vokse op i Baptistkirken i 1950’erne. Kirken lå dengang på Vindingevej.

Henrik Denman fortæller om ”Skelletlægen” Vilhelm Møller-Christensen, som boede på Østervang. Lægen forskede i spedalskhed.

Du kan se udsendelsen her.

Nye Podcast

Syd for Banen har produceret tre nye podcast. Der er to om kunst og skulpturer syd for banen. Det er bl.a. på Ros Torv, Sygehuset, Østervangsskolen og Jakobskirken. Der er også en podcast med Ole Nielsen, hvor han fortæller om sin opvækst i Bakkegården i 1950’erne. Du kan høre dem her.

Solen, månen og Roskilde syd for banen 

Lokalhistorisk forening inviterer til en poetisk aften den 6. juni, der blander rejsefortælling og samtalesalon i en hyldest til det lokale, det kosmiske og samhørigheden.

Først gik hun i årevis i ring rundt i Roskilde Sydby, så cirkulerede hun i den grønne ring rundt om hele Roskilde by, og i marts måned holdt hun orlov og rejste i et cirkelslag rundt i Danmark. Gunilla Stine Rasmussen, der er lokal byudvikler og klimaengageret medborger, er drevet af en længsel efter samhørighed og helhed, og på sin månedlange dannelsesrejse fandt hun en central del af det, hun søger.

Foreningen Syd for banen inviterer torsdag d. 6. juni Gunilla til at fortælle om sin rejse, og om hvad nyt hun bringer med hjem til Roskildes sydlige bydel:

”I 2012-14 samarbejdede vi med Gunilla om at styrke fællesskabet her i vores mangfoldige bydel gennem projekt Walk on the Wild Side og en række vandringer tilsat et tvist af ’vildskab’. Nu er vi spændte på at høre om hendes seneste ’vilde’ vandring.”

Fortællingen bliver ifølge Gunilla leveret i et involverende og poetisk format – som et kombineret foredrag og samtalesalon – med indlagt fællessang og simple dansetrin:

”Jeg kan bedst dele mine oplevelser ved også at tale til jeres kroppe, så derfor kommer jeg til at bede jer om at gå lidt i ring med mig.”

Til arrangementet vil man også kunne se udstilling af 31 håndtegnede dagbogsblade skabt på Gunillas rejse, der blev støttet af Statens Kunstfond med et studierejselegat.

Kunstsalonen ’På vandring med sol og måne – en cirkulær rejsefortælling med sang, samtale og dansetrin’ foregår torsdag d. 6. juni kl. 19-21.15 i Kunstsmedjen, Bagtæppet 8, Musicon.

Billetter er gratis og kan bookes på gunilla@by-dele.dk senest 5.6. Kaffe, the og kage kan købes.

Roskilde Ring: Stort klassisk biltræf Grundlovsdag med fokus på Dakar Rally

Har du oplevet Roskilde Ring? Det kan du komme til Grundlovsdag, onsdag d. 5. juni 2024 kl. 10-14, hvor der er træf for gamle racerbiler, formelvogne, standardvogne, rallybiler og motorcykler.

I Roskilde Ring stod dansk motorsports vugge. Danmarks første internationale motorløbsbane åbnede grundlovsdag 1955 og indvarslede den epoke, hvor bilen blev folkeeje. På de store løbsdage deltog 40.000 tilskuere, når kørere som Stirling Moss og Jack Brabham kørte Formel 1 i konkurrence med den skandinaviske motorsportselite. ’Vi mødes på Ringen’, sagde man, indtil naboklager over støjniveauet og flere års skrantende økonomi førte til lukningen i 1968.

Når solen skinner på Grundlovsdag, genskabes lidt af stemningen med brummende motorer på Roskilde Ring. Det klassiske biltræf er en dag for hele familien, hvor alle kan få sig en bilsnak og beundre de smukke linjer og detaljer på de vedligeholdte veteraner. Fra scenen sætter konferencier Per Hammerich fokus på Dakar Rally og rally-veteraner fortæller om ørkenbiler. Børnene kan ride på kamel og boltre sig i hoppeborgen. Musikken leveres af Black Cat Bone, et bluesensemble fra Roskilde, som spiller ballader og rockabillynumre med stor musikalsk energi.

Paradekørsel på den gamle banestrækning. Grundlovstaler ved ROMUS direktør Morten Thomsen Højsgaard og Lars-Christian Brask, byråds- og folketingsmedlem for Liberal Alliance. Kåring af Årets Bil og Årets MC. Livemusik, stumpemarked og salg af mad og drikkevarer. Hele programmet kan fra 1. maj ses på roskildering.blogspot.dk og facebook: Syd for Banen. Gratis adgang.
Tilmeldingen af køretøjer åbner d. 1. april på roskildering.blogspot.dk. Gebyr kr. 50. Vi opfordrer til, at de deltagende køretøjer har mindst 40 år på bagen, da det er ånden fra Roskilde Ring, vi gerne vil fejre.

’Ringen Rundt’ arrangeres af en kreds af motorsportsinteresserede. Eventen støttes af Roskilde kommunes kulturpulje og lokale motorklubber, lokalhistorisk forening ’Syd for Banen’ m.fl.

Ny bog

Så er vores næste bog kommet. Der var samlet nok stof til en ny udgave.

Det er Bente og Erik Harbo, der har knoklet med layouten og korrekturen og haft al kontakten til bogtrykkeren. Bente Harbo bidrager selv med en historie om noget så sjældent som et PH-flygel i Roskilde og har også plukket i Orla Roed Jensens erindringer.

Niels Jørgen Rasmussen skriver om stort og småt. Der er den lille julenisse på Ruggårdsvej og DLF, den kæmpestore frøgigant i Østergade og opskriften på Rockkost på Festivalen.

Henrik Denman fortæller om skeletforskeren på Østervang og Kaj V. Hansen om 40 års byvandringer i Roskilde

Ruth Klarskov Madsen fortæller om sin barndom ved Baptistkirken på Vindingevej og Ole Nielsen har redigeret i afdøde forpagter Hans Lærkes erindringer fra Bakkegård, Mariehøj og Vindinge Lillevang. Der også historien om nybyggeren på Havelodden, Luftbroen over jernbanearealet.

Peter Ottesen skriver om podcast, hvoraf der snart er lavet 40, der berører vort lokalområde og Hans Chr. Eisen fortæller omfattende om Hedeland i fortid og nutid.

Bagerst i bogen er en oversigt over alle foreningens arrangementer siden 2020.

Bog release ”Flere historier fra Roskilde”

Lokalhistorisk aften mandag d. 27. maj kl. 19-21 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde

Gratis at deltage, ingen tilmelding. Bogen udleveres gratis til medlemmer og kan købes af andre for kr. 100 – eller tegn et medlemskab og få bogen gratis for kontingentet kr. 100

Hvem var lægen i villaen på Østervang, som blev verdensberømt som skeletforskeren fra Roskilde?

Hvordan blev Frøforsyningen i Østergade med sine markante bygninger langs jernbanen en gigant på verdensplan, nu som DLF Seeds A/S?

Hvordan har Hedeland udviklet sig, fra hedestrækninger og dyrkede marker i bondesamfundet over industrisamfundets behov for sand og grus til det rekreative naturområde, som vi nyder at udfolde os i i fritidssamfundet?

Det vrimler med lokale historier, der forbinder det levede liv med den store historie som vi er en del af. Den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’ følger op på den fire år gamle jubilæumsbog med endnu flere historier fra Roskilde. Bog nr. 2 er skrevet af lokale forfattere som journalist Henrik Denman, lektor Hans Chr. Eisen, lærer Niels Jørgen Rasmussen og andre med rødder i sydbyen i Roskilde.

Mandag d. 27. maj kl. 19 er der bog release i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde. Jørgen Mortensen vil fortælle om det PH flygel, som han blev indehaver af, og andre af forfatterne introducerer læserne til deres artikler. Lise Nørgaards Roskilde-sang ’Min by, som af tusinde dele’, som var glemt i mange år, skal synges som fællessang, ligesom den blev det for 70 år siden.

Svend Erik Christensen vil fortælle om bydelscentre under forandring, nu hvor Ringparkens front ud imod Køgevej dannes af Bikuben som børneinstitution og nye boligblokke er under opførelse, ligesom der er omfattende planer for Østervangsbyen med åbning af skolen mod lokalområdet, et fælles torv og nybyggeri med boliger, butikker og caféer.

Bogen uddeles gratis til medlemmerne, og har man lyst til at blive medlem af den lokalhistoriske forening, får man bogen med for de 100 kr. som kontingentet koster. Indmeldelse kan ske på wwwsydforbanen.dk eller ved bog release d. 27. maj.

Rundtur på Musicon

Rundtur på Musicon
Byvandringerne kommer til Sydbyen

Onsdag den 7. august kl. 19

Syd for banen ligger Musicon, som er Roskildes nye, alternative bydel. Henrik Denman viser rundt.

På byvandringen skal vi se eksempler på den kunstneriske kreativitet, som fra starten har været et bærende element i Musicon, og det store område, der bliver opført som en bæredygtig bydel. Vi skal høre om Roskilde Festival Højskole og det levende musikmuseum Ragnarock, vi passerer arbejdende værksteder og miljøet omkring butiksstrøget, som i dag er en afslappet oase. Herfra går turen videre gennem det rigt varierede boligområde med containerboliger, seniorboliger og kulørte huse til boliger og erhverv. 
Mødested: Kl. 19 foran rockmuseet Ragnarock.

Velbesøgt generalforsamling

Jakobskirkens første år

Lokalhistorisk aften i anledning af Jakobskirkens 50 års jubilæum

Mandag den 8. april kl. 19-21 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde

Arr. af den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’ i samråd med jubilæumsudvalget i Jakobskirken. Ingen tilmelding. Kaffebord kr. 30.

Johannes Andreassen blev headhuntet til at være kirketjener i 1974, få måneder inden Jakobskirken blev indviet. Det viste sig hurtigt, at der var brug for mere end en mand til praktiske opgaver og til at stå i pænt sort tøj ved gudstjenester, bryllupper og begravelser. Kirketjeneren blev bedt om at undervise konfirmanderne sammen med præsterne, for der var store årgange og mange unge i sydbyen i Roskilde i 1970’erne. Johannes Andreassen måtte stille hos biskoppen i domkirken for at blive godkendt som underviser.

Det blev til 33 års virke som kirketjener og leder af et omfangsrigt ungdomsarbejde i klublokalerne i kælderen under Jakobskirken.

I april fylder Jakobskirken 50 år. I anledning af jubilæet fortæller Johannes Andreassen mandag d. 8. april kl. 19-21 om kirkens første år, en lokalhistorisk aften arrangeret af ’Syd for Banen’.

Vi følger vejen fra de første gudstjenester i FDF-huset på Køgevej midt i 1950’erne over udskillelsen af Søndre sogn som selvstændig enhed i folkekirken i 1965 til byggeriet 1972-1974, hvor Habakuk var arkitekt. “Det ligner slet ikke en kirke!” sagde mange, da byggeriet var færdigt.

Johannes Andreassen vil fortælle om både mursten og mennesker og det blomstrende liv, som prægede kirkemiljøet i pionertiden. Mens han startede ungdomsklub og sommerlejre med samvær og godt humør i KFUM&K, begyndte kordegn Svend Nielsen og andre med Seniorklubben for de ældre. Sognepræsternes ægtefæller Aase Wandall oprettede en børneklub og Gertrud Tramm lavede teater med mange involverede.

Vi oplever også prof. Hein Heinsens monumentale udsmykning af altervæggen, som Johannes vil kommentere ud fra sine møder med kunstneren.

Jakobskirken finder man på Astersvej 11, 4000 Roskilde.

Generalforsamling 11. marts med lokale bycentre under forandring

Hermed indkaldes til generalforsamling mandag d. 11. marts 2024 kl. 19.00 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde, med dagsorden iflg. vedtægterne.
Samtidig opkræves kontingent kr. 100 for året 2024.

Som del af årsberetningen vil Niels Jørgen Rasmussen fortælle om de podcasts, som man kan lytte til på facebook: Syd for Banen. Han og Peter Ottesen har bl.a. interviewet nuværende og tidligere medarbejdere om ’Jakobskirken som arbejdsplads’ i anledning af kirkens 50 års jubilæum i år.

Henrik Denman vil på vegne af redaktionsudvalget fortælle om den kommende bogudgivelse ’Syd for Banen 2’ (arbejdstitel).

Efter generalforsamlingen vil Ole Nielsen fortælle om sin opvækst i Bakkegården, og Svend Erik Christensen fortæller om bycentre under forvandling. Langs Køgevej er gamle forretninger og institutioner blevet revet ned for at give plads til boligbyggeri. I Østervangscenteret er Astershjemmet lukket som plejehjem og kommunen sender snart en lokalplan i høring. Mogens Ohm Jensen fortæller om planerne for det nye ’Østervangsbyen’.

Du kan se indkaldelsen med dagsordenen her.

Du kan ses årsregnskabet her.

Kontingent kr. 100,- bedes betalt senest d. 29.2.

– med MobilePay 61158515 (som modtager vil der stå Ingrid Hardis Seidenfaden)

– med bankoverførsel til foreningens konto i Arbejdernes Landsbank, reg.nr. 5396, konto nr. 0000251483

– kontant til bestyrelsesmedlem Ingrid Fjeldsted på mødeaftenerne

Husk at skrive navn og ’kontingent 2024’ på indbetalingen. Kontingentet kr. 100 dækker alle i husstanden. Medlemmerne vil modtage den nye bog gratis.

Stemmeret på generalforsamlingen forudsætter, at kontingent for indeværende år er betalt.