Bog release ”Flere historier fra Roskilde”

Lokalhistorisk aften mandag d. 27. maj kl. 19-21 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde

Gratis at deltage, ingen tilmelding. Bogen udleveres gratis til medlemmer og kan købes af andre for kr. 100 – eller tegn et medlemskab og få bogen gratis for kontingentet kr. 100

Hvem var lægen i villaen på Østervang, som blev verdensberømt som skeletforskeren fra Roskilde?

Hvordan blev Frøforsyningen i Østergade med sine markante bygninger langs jernbanen en gigant på verdensplan, nu som DLF Seeds A/S?

Hvordan har Hedeland udviklet sig, fra hedestrækninger og dyrkede marker i bondesamfundet over industrisamfundets behov for sand og grus til det rekreative naturområde, som vi nyder at udfolde os i i fritidssamfundet?

Det vrimler med lokale historier, der forbinder det levede liv med den store historie som vi er en del af. Den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’ følger op på den fire år gamle jubilæumsbog med endnu flere historier fra Roskilde. Bog nr. 2 er skrevet af lokale forfattere som journalist Henrik Denman, lektor Hans Chr. Eisen, lærer Niels Jørgen Rasmussen og andre med rødder i sydbyen i Roskilde.

Mandag d. 27. maj kl. 19 er der bog release i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde. Jørgen Mortensen vil fortælle om det PH flygel, som han blev indehaver af, og andre af forfatterne introducerer læserne til deres artikler. Lise Nørgaards Roskilde-sang ’Min by, som af tusinde dele’, som var glemt i mange år, skal synges som fællessang, ligesom den blev det for 70 år siden.

Svend Erik Christensen vil fortælle om bydelscentre under forandring, nu hvor Ringparkens front ud imod Køgevej dannes af Bikuben som børneinstitution og nye boligblokke er under opførelse, ligesom der er omfattende planer for Østervangsbyen med åbning af skolen mod lokalområdet, et fælles torv og nybyggeri med boliger, butikker og caféer.

Bogen uddeles gratis til medlemmerne, og har man lyst til at blive medlem af den lokalhistoriske forening, får man bogen med for de 100 kr. som kontingentet koster. Indmeldelse kan ske på wwwsydforbanen.dk eller ved bog release d. 27. maj.

Roskilde Ring: Stort klassisk biltræf Grundlovsdag med fokus på Dakar Rally

Har du oplevet Roskilde Ring? Det kan du komme til Grundlovsdag, onsdag d. 5. juni 2024 kl. 10-14, hvor der er træf for gamle racerbiler, formelvogne, standardvogne, rallybiler og motorcykler.

I Roskilde Ring stod dansk motorsports vugge. Danmarks første internationale motorløbsbane åbnede grundlovsdag 1955 og indvarslede den epoke, hvor bilen blev folkeeje. På de store løbsdage deltog 40.000 tilskuere, når kørere som Stirling Moss og Jack Brabham kørte Formel 1 i konkurrence med den skandinaviske motorsportselite. ’Vi mødes på Ringen’, sagde man, indtil naboklager over støjniveauet og flere års skrantende økonomi førte til lukningen i 1968.

Når solen skinner på Grundlovsdag, genskabes lidt af stemningen med brummende motorer på Roskilde Ring. Det klassiske biltræf er en dag for hele familien, hvor alle kan få sig en bilsnak og beundre de smukke linjer og detaljer på de vedligeholdte veteraner. Fra scenen sætter konferencier Per Hammerich fokus på Dakar Rally og rally-veteraner fortæller om ørkenbiler. Børnene kan ride på kamel og boltre sig i hoppeborgen. Musikken leveres af Black Cat Bone, et bluesensemble fra Roskilde, som spiller ballader og rockabillynumre med stor musikalsk energi.

Paradekørsel på den gamle banestrækning. Grundlovstaler ved ROMUS direktør Morten Thomsen Højsgaard og Lars-Christian Brask, byråds- og folketingsmedlem for Liberal Alliance. Kåring af Årets Bil og Årets MC. Livemusik, stumpemarked og salg af mad og drikkevarer. Hele programmet kan fra 1. maj ses på roskildering.blogspot.dk og facebook: Syd for Banen. Gratis adgang.
Tilmeldingen af køretøjer åbner d. 1. april på roskildering.blogspot.dk. Gebyr kr. 50. Vi opfordrer til, at de deltagende køretøjer har mindst 40 år på bagen, da det er ånden fra Roskilde Ring, vi gerne vil fejre.

’Ringen Rundt’ arrangeres af en kreds af motorsportsinteresserede. Eventen støttes af Roskilde kommunes kulturpulje og lokale motorklubber, lokalhistorisk forening ’Syd for Banen’ m.fl.

Jakobskirkens første år

Lokalhistorisk aften i anledning af Jakobskirkens 50 års jubilæum

Mandag den 8. april kl. 19-21 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde

Arr. af den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’ i samråd med jubilæumsudvalget i Jakobskirken. Ingen tilmelding. Kaffebord kr. 30.

Johannes Andreassen blev headhuntet til at være kirketjener i 1974, få måneder inden Jakobskirken blev indviet. Det viste sig hurtigt, at der var brug for mere end en mand til praktiske opgaver og til at stå i pænt sort tøj ved gudstjenester, bryllupper og begravelser. Kirketjeneren blev bedt om at undervise konfirmanderne sammen med præsterne, for der var store årgange og mange unge i sydbyen i Roskilde i 1970’erne. Johannes Andreassen måtte stille hos biskoppen i domkirken for at blive godkendt som underviser.

Det blev til 33 års virke som kirketjener og leder af et omfangsrigt ungdomsarbejde i klublokalerne i kælderen under Jakobskirken.

I april fylder Jakobskirken 50 år. I anledning af jubilæet fortæller Johannes Andreassen mandag d. 8. april kl. 19-21 om kirkens første år, en lokalhistorisk aften arrangeret af ’Syd for Banen’.

Vi følger vejen fra de første gudstjenester i FDF-huset på Køgevej midt i 1950’erne over udskillelsen af Søndre sogn som selvstændig enhed i folkekirken i 1965 til byggeriet 1972-1974, hvor Habakuk var arkitekt. “Det ligner slet ikke en kirke!” sagde mange, da byggeriet var færdigt.

Johannes Andreassen vil fortælle om både mursten og mennesker og det blomstrende liv, som prægede kirkemiljøet i pionertiden. Mens han startede ungdomsklub og sommerlejre med samvær og godt humør i KFUM&K, begyndte kordegn Svend Nielsen og andre med Seniorklubben for de ældre. Sognepræsternes ægtefæller Aase Wandall oprettede en børneklub og Gertrud Tramm lavede teater med mange involverede.

Vi oplever også prof. Hein Heinsens monumentale udsmykning af altervæggen, som Johannes vil kommentere ud fra sine møder med kunstneren.

Jakobskirken finder man på Astersvej 11, 4000 Roskilde.

Generalforsamling 11. marts med lokale bycentre under forandring

Hermed indkaldes til generalforsamling mandag d. 11. marts 2024 kl. 19.00 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde, med dagsorden iflg. vedtægterne.
Samtidig opkræves kontingent kr. 100 for året 2024.

Som del af årsberetningen vil Niels Jørgen Rasmussen fortælle om de podcasts, som man kan lytte til på facebook: Syd for Banen. Han og Peter Ottesen har bl.a. interviewet nuværende og tidligere medarbejdere om ’Jakobskirken som arbejdsplads’ i anledning af kirkens 50 års jubilæum i år.

Henrik Denman vil på vegne af redaktionsudvalget fortælle om den kommende bogudgivelse ’Syd for Banen 2’ (arbejdstitel).

Efter generalforsamlingen vil Ole Nielsen fortælle om sin opvækst i Bakkegården, og Svend Erik Christensen fortæller om bycentre under forvandling. Langs Køgevej er gamle forretninger og institutioner blevet revet ned for at give plads til boligbyggeri. I Østervangscenteret er Astershjemmet lukket som plejehjem og kommunen sender snart en lokalplan i høring. Mogens Ohm Jensen fortæller om planerne for det nye ’Østervangsbyen’.

Du kan se indkaldelsen med dagsordenen her.

Du kan ses årsregnskabet her.

Kontingent kr. 100,- bedes betalt senest d. 29.2.

– med MobilePay 61158515 (som modtager vil der stå Ingrid Hardis Seidenfaden)

– med bankoverførsel til foreningens konto i Arbejdernes Landsbank, reg.nr. 5396, konto nr. 0000251483

– kontant til bestyrelsesmedlem Ingrid Fjeldsted på mødeaftenerne

Husk at skrive navn og ’kontingent 2024’ på indbetalingen. Kontingentet kr. 100 dækker alle i husstanden. Medlemmerne vil modtage den nye bog gratis.

Stemmeret på generalforsamlingen forudsætter, at kontingent for indeværende år er betalt.

Da jeg gik til præst …

D

Lokalhistorisk aften i anledning af Jakobskirkens 50 års jubilæum

mandag d. 12. februar kl. 19-21 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde

Arr. af den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’ i samråd med jubilæumsudvalget i Jakobskirken. Ingen tilmelding. Kaffebord kr. 30.

Konfirmationen er et pejlemærke. Hvad tror jeg på, hvordan vil jeg leve mit liv – og hvilke store og små begivenheder skete før eller efter denne dag?

Jakobskirken har i foråret 50 års jubilæum. Kom til en aften, hvor vi husker tilbage på, hvordan det var at forberede sig til konfirmationen i 70’erne og 80’erne. Hvem gik du på hold med? Kan du huske dit konfirmationsord? Hvordan var det at gå til præst, før kirken var færdigbygget? Hvordan blev dagen fejret? Hvad har du taget med dig ind i voksenlivet fra den tid? Det er nogle af de spørgsmål, som korte indlæg fra konfirmander gennem tiden vil forsøge at besvare. Der vil være tid til at snakke med de andre konfirmander fra din årgang – og Wandall, Tramm og Johannes er også inviteret.  

Ses vi? Det ku’ være så hyggeligt. Tag en god historie og et foto med.

Mandag d. 12. februar kl. 19-21 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde. Ingen tilmelding, vin/kaffe kr. 30.
Mere info på facebook: Syd for Banen, og hjemmesiderne: http://sydforbanen.dk og http://jakobskirken.dk
Arrangører: Syd for banen i samråd med jubilæumsudvalget i Jakobskirken.
Kontakt evt. sognepræst Mogens Ohm Jensen: moje@km.dk, tel. 61638122.

Kaffe og chokolade i fire generationer

Rundvisning på Frellsen torsdag den 8. februar 2024 kl. 10.00-11.30

Frellsen, Industrivej 14, 4000 Roskilde. Mødested: kl. 9.50 ved receptionen.

Max. 40 deltagere.

Tilmelding senest 5. februar til Mogens Ohm Jensen, moje@km.dk. Efter først til mølle princippet.

Pris kr. 50,- som betales samtidig med tilmeldingen. MobilePay 61158515 (navn: Ingrid Hardis Seidenfaden) eller netbank reg.nr. 5396 konto nr. 0000251483.

’Syd for Banens’ medlemmer kan til februar komme på en eksklusiv rundvisning på Frellsens fabrik på Industrivej.
Frellsen er et dansk familieejet chokolade- og kaffefirma, som i 4 generationer har produceret gourmetprodukter med sjæl og historie. Frellsen fejrede 125 års jubilæum i 2022 og blev i den anledning portrætteret i ’Jul i Roskilde’ årg. 96. De to fætre Peter og Henrik Frellsen er direktører for hhv. chokolade- og kaffe-afdelingen.
Julius Muldorff Frellsen grundlagde et lille dropskogeri i Slagelse i 1897. I 1915 flyttede familien og firmaet til Ringstedgade i Roskilde. Under den yngste søn Ole Frellsen blomstrede Frellsen-butikker op i hele landet.

Siden 1958 har kafferisteriet og chokoladefabrikken ligget på Industrivej i Roskilde, med 5500 kvm under tag. Virksomheden har netop udvidet med en 450 kvm stor lagerbygning og man er i gang med at anlægge nye parkeringsarealer. Frellsen servicerer bl.a. medarbejderne i danske kontormiljøer og virksomheder med frisk kvalitetskaffe hver dag.

Familiefirmaet har også indviet en ny chokoladefabrik i Hillerød i efteråret 2023. Fremtidsvisionen er at åbne mindre chokoladefabrikker flere steder i landet, med få ansatte og et fabriksudsalg, som tiltrækker lokale kunder. Lidt i stil med mikrobryggerierne, der satser på et mindre kvantum i høj kvalitet og kunder med sans for den gode smag. Når man får indblik i, hvordan medarbejderen i fremstillingsprocessen kæler for smagsoplevelsen, og kunden selv kan se og får lov at prøve og smage, bliver det en særlig oplevelse at købe Frellsens produkter. Udviklingen har nemlig været hård ved netværket af Frellsen-butikker i provinsbyerne, og mange af dem er lukket.

Direktør Peter M. Frellsen, barnebarn af Ole Frellsen, og leder af kursusafdelingen Rasmus Holm tager imod os. Efter intro-filmen deles vi op i to grupper, og efter tre kvarter bytter vi rundviser.

Fokus vil være på familiefirmaets historie og på den aktuelle produktion. Vi bliver trakteret med kaffe / the / kakao samt chokolade. Du kan prøve at lave din egen flødebolle.

Efter rundvisningen er der mulighed for at handle i fabriksbutikken.

Vær opmærksom på, at de gamle fabriksbygninger er i flere niveauer, med trapper og uden mulighed for at sidde ned undervejs. Rundvisningen er ikke handicapegnet.

Evt. spørgsmål kan rettes til formanden, Mogens Ohm Jensen, moje@km.dk, tel. 61638122.

Aksel Schiøtz – international operastjerne med baggrund i Roskilde

A

Lokalhistorisk foredrag med musikeksempler

v/ sanger og underviser Eva Bruun Hansen og lektor Gorm Bruun Hansen

mandag d. 13. november kl. 19 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde

Arr. af den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’. Ingen tilmelding. Kaffebord kr. 20.

Aksel Schiøtz (1906-1975) er for mange stadig indbegrebet af ”den danske sanger”. Han fik national status gennem sin optræden med især danske sange under besættelsen, bl.a. ved alsang-stævnerne. Efter krigen genoptog han sin internationale sangerkarriere, som så småt var påbegyndt sidst i 1930’erne, men alvorlig sygdom og operation satte en stopper for dette. Han udvandrede så til Nordamerika, men kom senere – nok lidt skuffet – hjem til en lærergerning som professor ved Danmarks Lærerhøjskole.

Aksel Schiøtz blev født i Roskilde og begge hans forældre stammede fra kendte Roskilde-borgere: fra Katedralskolens rektor Hauch og fra overlæge- og storkøbmandsfamilierne Schiøtz og Borch.

Aksel Schiøtz havde nogle tidlige positive arbejdsår på Roskilde Katedralskole og havde desuden sensationel optræden i Guldaldersalen på Hotel Prindsen.

Mandag d. 13. november kl. 19-21 vil Eva Bruun Hansen, sanger og lærer ved Sjællands Musikskole, og hendes bror Gorm Bruun Hansen, pensioneret lektor fra Roskilde Katedralskole, fortælle om Aksel Schiøtz. Igennem ord, billeder og sange fortælles om hans Roskilde-baggrund, hans liv og karriere samt betydning. Undervejs hører vi forskellige eksempler på hans meget smukke tenorstemme.

Det forsvundne Frederiksberg

Mandag den 30. oktober kl. 19 i Jacobskirken

Det var jernbanens ankomst til Roskilde i 1847, der medførte den betydeligste ændring af det sydlige Roskilde hvilket betød, at byens tidligere udvikling nu nåede til byens sydlige ende.

Sammen med andre indfaldsveje var Køgevej helt centralt, og den gik helt frem til Roskildes bymidte. Den fortsatte ind gennem Hersegade, hvilket betød, at der på begge side af Køgevej lå et kvarter der i folkemunde havde navnet Frederiksberg. Tommy Hansen vil fortælle om dette nu forsvundne kvarter.

Det lidt specielle kvarter havde nogle få men store ejendomme, der ikke alle var beboet af ejerne, og nok kunne opfattes som investeringer. Kvarteret var i øvrigt eftertragtet da det lå syd for bymidten uden at være en del af denne.

Da jernbanen i 1847 som en af de første i landet kom til byen, fik det ingen betydning for kvarteret, men da jernbanens udvikling fortsatte ud i landet, lå kvarteret Frederiksberg i vejen, og som sådan var dødsdømt.

Foredrag vil handle om de mennesker, der boede i det forsvundne Frederiksberg, samt de forskellige ejendomme og disse ejere. Og ikke mindst den store købmandsgård, der lå akkurat for sporarealer nu ligger, ligesom foredraget vil blive ledsaget af et antal foto af bygninger og personer fra det for længst forsvundne kvarter Frederiksberg.

Besøg i Baptistkirken

Rundvisning onsdag d. 6. september kl. 14-16 i Roskilde Baptistkirke, Vindingevej 32, 4000 Roskilde.

Roskilde Baptistkirke på Vindingevej 32 hører til de markante bygninger og fællesskaber i sydbyen i Roskilde. Ugen igennem går mennesker ind og ud og har glæde af at mødes om gudstjenester, gospelkor, ungdomsgrupper, bibelstudium med samtaler om tro, ældreeftermiddage m.v. Et stort frivilligt engagement bærer de mange aktiviteter. Mange mennesker får hjælp gennem det sociale arbejde, når baptistkirken deler julehjælp ud i december og støtter mennesker på flugt. Kirken har et tillidsfuldt samarbejde med Roskilde kommune og de andre kirker i Roskilde.

Onsdag d. 6. september kl. 14-16 bliver der mulighed for at opleve kirkemiljøet og høre om baptistmenigheden, når den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’ arrangerer rundvisning. Præsten Jakob Engell Vagner og tidl. pedel Leif Maigaard vil fortælle, og omkring kaffebordet vil flere bidrage med erindringer fra baptistmenighedens lange historie i Roskilde.

Baptistmenighedens historie i Roskilde går tilbage til den søndagsskole for kvarterets børn, som et ægtepar i 1899 oprettede i deres hjem. Tilslutningen til dagligstuemøderne voksede og i 1937 blev den lokale baptistmenighed stiftet. Den første kirkebygning blev opført på Vindingevej 10, men den blev efterhånden for lille og menigheden købte i stedet det nedlagte plejehjem på toppen af bakken. I 1992 kunne den smukke runde kirkebygning indvies på grunden, med en bred scene med plads til band, kor, præst og stort dåbsbassin. I 2022 blev kirkesalen udvidet og en nyopført aktivitetsfløj rummer café og multisal, bygget for indsamlede midler og gennem en stor frivillig indsats udover de faglærte håndværkere. På grunden er også bofællesskab for unge mennesker, som i de år, hvor de studerer, bidrager til kirkemiljøet gennem frivilligt engagement.

Tilmelding senest 3.9. eller ved henvendelse til formanden Mogens Ohm Jensen, tel. 61638122 eller MOJE@km.dk. Pris kr. 20, som betales på dagen.

Roskildes kilder og møller

Lokalhistorisk aften ’Syd for Banen’ mandag d. 25. september kl. 19 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde. Kaffebord kr. 20. Bogen Kildernes by – Roskilde, skrevet af journalist Henrik Denman og lektor Gorm Bruun Hansen, udkom i maj måned og fik stor opmærksomhed. Mandag d. 25. september kl. 19 holder de to forfattere et fælles foredrag om Roskildes kilder, møller, mølledamme og industri. Det foregår i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde, og er arrangeret af den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’. H. H. Behrmann skriver i 1832, at Roskilde er den by nord for Alperne, som har flest kilder. I dag har kilderne kun æstetisk og rekreativ betydning, men de har spillet en meget stor rolle for Roskildes udvikling med vandforsyning til husholdning og landbrug og fra tidlig middelalder til vandmøllerne. Fra 1700-tallet blev kildernes vand en vigtig forudsætning for, at Roskilde tidligt kunne være med i den industrielle udvikling. To af byens kilder: Maglekilde og Klosterkilden, fik særlig betydning som energikilder på grund af den kraft og de store mængder vand, der var ved de to kildevæld. De to forfattere vil fokusere på disse kilder og belyse de aktiviteter, erhverv og virksomheder, som opstod herudfra. Forfatterne fortæller også om de geologiske og hydrologiske forudsætninger for de mange kilder og om, hvordan Roskildes kilder har fået betydning for malerkunsten og for digtekunsten lokalt og i Danmark.