Bliv klog på ’Syd for Banen’s mange digitale muligheder

Mandag den 28. april kl. 19 i Jakobskirken,  Astersvej 11. 

Syd for Banen har gennem de seneste måneder udviklet en masse muligheder for digitalt at se og høre lokalehistorier. Det er bl.a. et nyt billedarkiv, podcast og en flipbog. Det bliv præsenteret på generalforsamlingen.

Da mange medlemmer er usikre på, hvordan man udnytter disse nye muligheder, så arrangere vi en aften, hvor medlemmerne kunne tage deres egen mobil, PC og iPad med i Jakobskirken, og så bliver der givet konkret vejledning i at finde det frem fra Syd for Banen, som de gerne ville se?

Og måske også på landshjemmesiden med lokalhistoriske fotos? Arkiv.dk

Måske kunne de også tage genfundne gamle fotos fra kvarteret med og Niels Jørgen kan affotografere dem?

Altså en slags værksteds-aften hvor vi leger os til at opdage de spændende muligheder som vores lokalhistoriske forening har.

Mere information følger, når tidspunktet nærmer sig.

Alle er velkomne. Det er gratis at deltage men koster 30 kr. for kage og kaffe.

Byvandring på Musicon

Torsdag den 10. april kl. 19. Mødested foran Rockmuseet Ragnarock, Rabalderstræde 16.

‘Syd for Banen’ besøger endnu engang Musicon. Med baggrund i historien fra grusgrav over betonvarefabrik og nu den kreative bydel, så vil vi se på de mange byggerier, der er kommet til de seneste år. Vi besøger Festivalhøjskolen og motorcykelværkstedet Knuckle Grease Garage mv.. Vi skal også se nogle af de nyeste bebyggelser og Containerstriben. Efter byvandringen er der mulighed for – for engen regning og risiko – at nyde en øl eller et glas vin på en de mange barer og restauranter på Musicon.

Der er ikke tilmelding, men mød bare op. Og det er gratis at deltage!

Ringen Rundt

Roskilde Ring fylder 70 – og genopstår for en dag!

Fra 1955 til 1968 var Roskilde Ring epicenteret for dansk motorsport. Her kæmpede internationale stjerner som Stirling Moss og Jack Brabham side om side med de bedste skandinaviske kørere, mens publikum jublede og træerne nærmest svajede af motorbrølet. Det var en tid, hvor man sneg sig ind gennem hegnet, og hvor drengedrømme blev født blandt dækspor og duften af motorolie. Nu genopstår magien for en dag! Grundlovsdag, torsdag den 5. juni, vækker vi Roskilde Rings glorværdige fortid til live med et brag af et motortræf.

Kom og oplev gamle racerbiler, formelvogne, standardvogne, motorcykler og historiske rallybiler, mens du lader nostalgien rulle og duften af benzin og grillpølser blander sig i luften.

For hele familien – også dem, der aldrig har hørt om Stirling Moss

Vi lover noget for enhver smag: Bedstefar kan genfortælle sine smugkiggerhistorier fra barndommen, mens junior boltrer sig i hoppeborgen. Mor kan nyde en velfortjent kop kaffe, mens far diskuterer karburatorer med ligesindede entusiaster. Programmet vil blive opdateret løbende, og offentliggøres på bloggen roskildering.blogspot.dk i løbet af foråret.

Parade, præmier og parkidyl

Dagen byder på paradekørsel gennem parken, nostalgiske røverhistorier fra tidligere kørere og kåring af Årets Bil og Årets MC. Og selvfølgelig: en ægte motorfest med livemusik, hoppeborg til de mindste og en kold øl i hånden til de voksne.

Tilmeld dit historiske køretøj

Igen i år vil vi markere Ringens fødselsdag med en paradekørsel rundt på det stianlæg, der næsten er identisk med det gamle baneforløb, og du har chancen for at vise dit historiske køretøj frem! Vi henstiller dog venligt – men bestemt – til, at dit køretøj har mindst 40 år eller mere på bagen. Jo flere rynker, desto bedre! Tilmeld dit køretøj allerede nu på YourTicket.dk

Hvor og hvornår?

  • Tid: Torsdag den 5. juni kl. 10-14
  • Sted: Roskilde Ring, Ved Ringen 2, 4000 Roskilde
  • Gratis adgang!
  • P-plads: Bag Hotel Scandic. Gående adgang fra Knudsvej og Eriksvej.

Følg med på bloggen roskildering.blogspot.dk

Vi glæder os til at mødes på Ringen – som i gamle dage!

Geologi og grusgravning rundt om Roskilde

Lokalhistorisk aften med Signe Ulfeldt Hede, senior råstofgeolog ansat hos Nymølle Stenindustrier A/S

mandag d. 31. marts kl. 19.00 – 21.00 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde

Gratis adgang, ingen tilmelding. For kaffebordet betales kr. 30.

Grusgravene ligger i en halvcirkel vest, syd og øst for Roskilde, fordi undergrunden er så rig på de aflejringer af grus, sand og sten, som istiden efterlod. Den lokale grusgrav fortæller mange historier – om arbejdspladsen der gav levebrød til mange familier, om hvordan det danske samfund blev udbygget med huse, byer, veje og havne, og om landskabet som ændrede sig fra marker til et støvet hul og igen til et rekreativt område.

Mandag d. 31. marts kl. 19 i Jakobskirken kommer de lokale historier om gruset frem, ’guldet i bakken’. Senior råstofgeolog Signe Ulfeldt Hede fra Nymølle Stenindustrier A/S vil fortælle om grusgravningen, hvordan det foregik tidligere og hvordan det foregår nu. Derefter bliver der plads til tilhørernes erindringer – dem, der har arbejdet eller boet ved grusgravene og set landskabet forandre sig og blive brugt på en ny måde.

Der er gratis adgang til den lokalhistoriske aften ’Syd for banen’. Man betaler kr. 30 for kaffen. Foredraget holdes i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde.

P.S. Det er ikke et borgermøde og den lokalhistoriske aften forholder sig ikke til den aktuelle politiske debat om råstofindvinding i Region Sjælland og om trafik- og støvgener for grusgravenes naboer.

Generalforsamling den 3. marts

Hermed indkaldes til generalforsamling mandag d. 3. marts 2025 kl. 19.00 i
Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde, med dagsorden iflg. vedtægterne.
Her vil I blive opdateret om et aktivt år for vores forening. Kaffe og lagkage er gratis denne
gang, fordi regnskabet ser så smukt ud.
Når alle er godt forsynede, vil Poul Erik Løvskov fortælle om de nye podcasts,
billedgalleriet og flip-bøgerne, som man kan få adgang til på sin smartphone, sin pc eller
tablet. Man kan ’gå en tur’ i bydelen fra ens lænestol eller blade i en bog på skærmen.
Find det, som I interesserer jer for, på oversigten her: www.kortlink.dk/2qrkb
”Hvad fotoalbummet gemte.” Aftenen rundes af med fotos fra bydelen, som folk er kommet
med, når motiverne dukkede frem af skufferne derhjemme. Det bliver en oplevelse, når
Niels Jørgen Rasmussen viser lokale fotos, som få har set før, og fortæller historierne bag.

Du kan se indkaldelsen med dagsorden her

Besøg hos Kræftens Bekæmpelse

Onsdag d. 29. januar kl. 10.00 – 11.30

Lokalhistorisk besøg i Kræftrådgivningen, Gormsvej 15 arrangeret af ’Syd for Banen’.

Tilmelding til Mogens Ohm Jensen på moje@km.dk eller sms 61638122 senest mandag 27.1. Kr. 30 betales på dagen eller på MobilePay 61158515.

Sidan 2014 har mennesker, som er ramt af kræft, og deres pårørende fundet god rådgivning og meningsfulde fællesskaber i Kræftens Bekæmpelses rådgivningscenter på Gormsvej, tæt på sygehuset i Roskilde. Når regionens nye sygehus i Køge står færdigt, vil også kræftrådgivningen flytte til Køge. Derfor har Syd for Banen arrangeret en rundvisning i lokalerne, hvor to medarbejdere vil give et indtryk af husets aktiviteter og de gode erfaringer, som der er opnået.

Statistisk set rammes hver tredje dansker af en kræftsygdom. Mange støtter kræftforskning og finder info på cancer.dk.
Huset på Gormsvej 15 er hjemligt indrettet og man bliver taget godt imod. Her kan man få vejledning i relation til de udfordringer og tanker, som dukker op ved et kræftforløb. Netværk og meningsfulde fællesskaber tilbydes både patienter og pårørende, f.eks. genoptræning, mændenes kokkehold og sorggrupper.

Helle Løfstrøm Sørensen og Bjarne Busk vil give os en rundvisning, fortælle om stedet og svare på spørgsmål, og skænke os en god kop kaffe.

Tilmelding senest 27.1. til Mogens Ohm Jensen på moje@km.dk eller sms 61638122. Kr. 30 betales på dagen eller på MobilePay 61158515 (som modtager vil der stå navnet Ingrid Hardis Seidenfaden).

Roskilde rejser. Familiefirmaet A.P. Hansen

Mandag d. 28. oktober kl. 19 i Jakobskirken

Lokalhistorisk aften arrangeret af ’Syd for Banen’..

På Algade tæt ved Røde Port lå Roskilde Rejsebureau, og på Ledagervej syd for jernbanen lå garageanlægget, hvor A.P. Hansens røde rutebiler holdt til. Mange i den ældre generation har taget bussen fra rutebilstationen på Hestetorvet eller købt sin første rejse med turistbus eller med charterfly sydpå gennem Roskilde Rejsebureau.

Mandag d. 28. oktober kl. 19 i Jakobskirken fortæller Søren Birkelund Hansen om familiefirmaet. Søren er barnebarn af den driftige, opfindsomme og musikalske malermester Anders Peter Hansen. I familiefirmaet blev mange generationer Hansen engageret og tog del i driften. Det populære rejsebureau lukkede i 2004, da flyselskaberne var gået over til at sælge billetter på internettet.

Søren Birkelund Hansen fortæller glimt fra 90 års historie og viser fotos fra familiefirmaet, som begyndte som cykelforretning og udviklede sig med taxakørsel, rutebiler og turistrejser for mennesker i Roskilde og det store opland.

Der er gratis adgang til den lokalhistoriske aften ’Syd for banen’. Man betaler kr. 30 for kaffen. Jakobskirken ligger på Astersvej 11, 4000 Roskilde.

Nyt initiativ om at skabe mere liv i vores bydel

R

Roskildes vandtårn – håbefulde fortællinger fra solopgang til solnedgang – søndag den 29. september kl. 11 – 16.

Idéen er at få vandtårnet på Bymarken bragt i spil igen, så det særlige rum og den fine udsigt bliver til gavn for offentligheden. Initiativgruppen tænker i baner som bæredygtighed, udstilling, medborgerhus, netværk med erhverv og sårbare borgere.

Nogle i initiativgruppen er dem, som har startet Sankt Hans Have op og udviklet det til det fine rekreative sted, vi oplever i dag – og det har de sluppet og vil gerne involvere sig i et nyt projekt.

På den længere bane håber initiativtagerne, at kommunen vil være med og stille vandtårnet til rådighed, uden at hæfte økonomisk for det. CoroLab er inviteret med, som linker erhverv med andre innovative miljøer og dermed udvikler nye indtægts- og beskæftigelsesmuligheder.

’Syd for Banen’ er medarrangør

I kan læse mere om projektet her.

Programskitse

6-7 Solopgang i stillhed (ca. 6.15) Ca. 10 personer

7-8 Forberedelser (projektpartnere)

 8-9 Næring: Yoga, morgenmad og fællessang Ca. 50 personer (arbejdsfællesskab)

9-10 Handling: Oprydning og

10-11 rengøring

11-12 Fællesskab: Samtale, refleksioner og drømme

12-13 Åbent hus med udsigt oppe og lokalhistoriske fortællinger nede. Sandwich, kaffe og kage 300 personer (50 gæster á 20-30 min.)

13-14 14-15 15-16 Næring: Kunstneriske udtryk med tegning og digtning Ca. 50 personer (arbejdsfællesskab) 16-17 Handling: Oprydning og

17-18 rengøring 18-19 Fællesskab: AZensmad, fællessang, samtale, refleksioner og drømme

19-20 Opsamling Ca. 10 personer (projektpartnere)

20-21 Solnedgang i s8lhed (ca. 20.15) Ca. 10 personer (projektpartnere

Lokal fortælling om opvækst og arbejdsliv syd for banen med fuld musik!


Lokalhistorisk aften mandag den 7. oktober kl. 19 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde

Syd for Banen inviterer til et spændende foredrag om livet i og omkring syd for banen.

Poul Erik Løvskov fortæller om sin opvækst i området. Det har titlen “Musikkens vej med mig, fra Ringparken til University College Sjælland”, Det er fyldt med anekdoter og minder fra blandt andet Ringparken og Gråbrødre Skole. Derudover vil Poul Erik fortælle om sit arbejdsliv, hvor musikken har spillet en central rolle, fra de tidlige dage i AIR huset, FDF, medlem af Gospelgruppen Okta Kontra i Baptistkirken – til arbejdet på University College Sjælland.
Undervejs vil der være mulighed for at synge med på kendte fællessange.

Det er gratis at deltage. 30 kr. for kaffe og kage.

Vi glæder os til at se jer!

Fra værtshus til værtshus

Byvandring torsdag den 12. september kl. 19.

Mødested hos Charlie Chaplin i Østervangscentret.

Fra “vandhul til vandhul” eller “pubcrawl”. Kært barn har mange navne. I den lokalhistoriske forening “Syd for Banen” vil vi også forsøge os i denne disciplin. Vi arrangerer sådan en tur. Vi gør den dog lidt anderledes. Her gælder det ikke blot at drikke så mange øl som mulig, men at få nogle historier om de “brune” værtshuse, som har været syd for banen, og også dem der er der endnu. Det vil også blive krydret med lid værtshushistorie fra selve Roskilde på den anden side af banen. Vi kommer sikkert også deltagernes egne erindringer.

Vi starter på Charlie Chaplin, som er det eneste tilbageværende “brune” værthus her syd for banen. Her er det mulighed for at nyde en enkel øl. Herefter går turen til det tidligere Bakkely lige overfor sygehuset Vi slutter på Mikrobyggerier på Musicon. Hvor det også er mulighed for at smage bryggeris egne øl.

Turleder er Svend Erik Christensen fra den lokalhistoriske forening ‘Syd for Banen’.

Det er gratis at deltage, men af hensyn til de to steder vi skal besøge, så vil vi gerne have tilmelding senest lørdag den 7. september til Sv. Erik på mail: agerhonevej15@gmail.com. Øl og anden forplejning er egen regning og risiko.

Programmet er med forbehold for små ændringer.