Frøforsyningen i Roskilde – en lokal global virksomhed

Lokalhistorisk foredrag mandag d. 19. september kl. 19 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde
Arrangeret af den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’. Gratis adgang, ingen tilmelding. For kaffen betales kr. 20.

Det danske klima egner sig fortrinligt til frøavl, og virksomheden DLF Trifolium er verdensførende med 2000 medarbejdere i 20 lande. Da Danske Landboforeningers Frøforsyninger blev stiftet som andelsselskab i 1906, var sigtet mere lokalt: at forsyne de danske svine- og kvægbesætninger med frø, så bønderne kunne dyrke de planter, som dyrene skulle fodres med. I 1910 blev de røde 5-etagers bygninger syd for jernbanen i Roskilde opført, og ’Frøen’ blev hurtigt en stor arbejdsplads. I Ny Østergade ligger stadig det administrative hovedsæde for DLF Trifolium, mens produktion, avlsarbejde og analyse foregår andre steder.

F.eks. leverer DLF de græsfrø-blandinger, som bruges til rullegræs på fodboldstadions overalt i verden, frøblandinger som er tilpasset det lokale klima og nedbørsforhold. Når det danske fodboldlandshold spiller landskamp på udebane, kan de ofte med stolthed sige, at de spiller på dansk græs!

DLF’s vej fra et sjællandsk andelsselskab til en koncern med eksport til hele verden er temaet for den næste lokalhistoriske aften ’Syd for Banen’. Mandag d. 19. september kl. 19 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde, vil Niels Jørgen Rasmussen fortælle om den populære lokale arbejdsplads, ud fra årsskrifter, beretninger fra tidligere medarbejdere og et righoldigt fotomateriale.

Der er gratis adgang, for kaffen betales kr. 20

Besøg Energitårnet

Torsdag d. 15. september 2022 kl. 19.00 – 20.30

Mødested: Argo, Håndværkervej 70, 4000 Roskilde

Arrangeret af Lokalhistoriegruppen ’Syd for Banen’

Argo omdanner affald til ressourcer. Energitårnet rejser sig over Roskilde og sætter lys på byen om aftenen, drevet af billig strøm som affaldsforbrændingen genererer.

Torsdag d. 15. september kl. 19 vil teknisk chef Niels Kallehauge vise rundt på Argo. Vi ser forbrændingsanlægget, kommer op i Energitårnet og hører om arbejdspladsen. Gennem PowerPoint-slides får vi indtryk af Argos bestræbelser på at reducere affaldsmængderne, genbruge og genanvende mest muligt, og omdanne affald til energi gennem kraftvarmeværkets to ovnlinjer.

Mødested: Argo, Håndværkervej 70, 4000 Roskilde.
Byvandringen arrangeres af den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’. Tilmelding skal ske på foreningens hjemmeside www.sydforbanen.dk. Deltagelse er gratis.

Grøn byvandring

Torsdag d. 16. juni kl. 18.00 – 20.30. Mødested: mindestenen for Roskilde Ring på Sdr. Ringvej over for Aldi.

Arrangeret af lokalhistorisk forening ’Syd for Banen’. Ingen tilmelding.

Tag med på rundtur og indånd atmosfæren i sydbyens grønne lunger! Nu hvor blomster og træer står i fuldt flor, indbyder den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’ til grøn byvandring i Roskilde Ring og havevandring i den lyse sommeraften.

Torsdag d. 16. juni kl. 18 vil Mette Jessen, Veje&Grønne Områder i Roskilde kommune, vise rundt i Roskilde Ring. Mødestedet er den store mindesten på Sdr. Ringvej over for Aldi. Mette Jessen har været med til at udforme sydbyens park- og skovområder og vil fortælle om motionspavillonen, den nye motionssti på skrænterne i Ringen, legepladser, disc-golf m.m. Hun kommer ind på parkens mange rekreative muligheder og området som biotop i byrummet.

Derefter åbner en række private deres haver for besøg. De ligger inden for gå-afstand, så man kan komme rundt til flere haver i løbet af aftenen. Havetyperne spænder vidt – fra den smukt anlagte villahave til multi-funktions-haven, drivhus-haven, rosenentusiastens have, køkkenhaven, den vilde have anlagt med mest mulig biodiversitet og en ambition om permakultur.

Haveejerne vil vise frem, svare på spørgsmål og dele deres haveerfaringer til inspiration for de besøgende. Og hvem ved … måske bydes der på en kop kaffe eller et køligt glas hvidvin, hvor man kommer frem?

Ringen Rundt grundlovsdag

Roskilde Ring: stort racerbiltræf grundlovsdag

Efter to sæsoners corona-tvungen pause brummer Roskilde Ring nu igen af motorlyd på grundlovsdag.

Pinsesøndag, d. 5. juni 2022 kl. 10-14, er der træf for gamle racerbiler, formelvogne, standardvogne og motorcykler.

Tilmeldingen af køretøjer åbner d. 1.4. på visitfjordlandet.dk. Gebyr kr. 25. Alder på udstillede køretøjer skal være mindst 40 år. P-plads og indkørsel bag Hotel Scandic, Ved Ringen 2, 4000 Roskilde.

I Roskilde Ring stod dansk motorsports vugge. Danmarks første internationale motorløbsbane åbnede grundlovsdag 1955 og indvarslede den epoke, hvor bilen blev folkeeje. På de store løbsdage deltog 40.000 tilskuere, når kørere som Stirling Moss og Jack Brabham kørte Formel 1 i konkurrence med den skandinaviske motorsportselite. ’Vi mødes på Ringen’, sagde man, indtil naboklager over støjniveauet og flere års skrantende økonomi førte til lukningen i 1968.

Grundlovsdag genskabes lidt af stemningen. Racerbilstræffet er en dag for hele familien, hvor alle kan få en bilsnak. Bedstefar kan fortælle om, da han som dreng fandt hullet i hegnet og stjal sig til et kig ind i de voksnes verden. Sønnen beundrer de smukke linjer i det klassisk udformede karosseri, mens barnebarnet leger i hoppeborgen. Fruen drøfter elbiler med veninden, og svigerdatteren finder en plads i solen med kaffen efter en tur gennem stumpemarkedet, mens teenageren forsøger at sætte banerekord på Scalextric-banen.

Paradekørsel på den gamle banestrækning, åbningstale med Roskildes borgmester Tomas Breddam, konferencier Per Hammerich interviewer gamle stjernekørere, kåring af Årets Bil og Årets MC, livemusik, stumpemarked, salg af mad og drikkevarer. Hele programmet og fotos kan ses på roskildering.blogspot.dk. Gratis adgang.

’Ringen Rundt’ arrangeres af en kreds af motorsportsinteresserede. Eventen støttes af Roskilde kommunes kulturpulje, ASK Hedeland, KnuckleGrease Garage, lokalhistorisk forening ’Syd for Banen’ og private sponsorer.

Program for Ringen Rundt grundlovsdag, pinsesøndag d. 5. juni 2022

10:00                  Paradekørsel rundt på Ringen – kommentator: fortæller Per Hammerich

10:30                  Åbningstale v/ Roskildes borgmester Tomas Breddam

11:00                  Erik Høyer fortæller. Per Hammerich interviewer stjernekøreren
Scalextric-turneringen åbner

11:30                  Live musik med J.Tex i amfiteatret

12:00                  Keld Christensen fortæller om Wooler-knallerten, som blev lavet i Roskilde

12:30                  ”Korsbæk Ring”. Samtale mellem DR’s hushistoriker Cecilie Nielsen, advokat C.C. Hansen og
Joy Mogensen, tidl. borgmester og kirke- og kulturminister

13:00                  ”Show and tell”: vis os din bil / mc!

13:30                  Kåring af Årets Bil og Årets MC, Publikums Favorit og vinderen af Scalextric-turneringen

14:00                  Tak for i år og på gensyn grundlovsdag 2023

Lokalhistorien – hvad skal vi med den?

Mandag d. 28.3. kl. 19 i Jakobskirken, Astersvej 11

Direktør for ROMU Morten Thomsen Højsgaard fortæller om, hvad den stigende lokalhistoriske interesse er udtryk for, og hvordan de lokale historier bidrager til vores fælles ’store’ historie.

Han giver os også et indblik i, hvad der lige nu sker af spændende begivenheder på Roskilde Museum.

Arrangeret af den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’. Gratis adgang, for kaffen betales kr. 20.

Besøg i Lützhøfs købmandsgård, Håndværksmuseet og Slagterbutikken

Mandag d. 25. april kl. 19.00 – 21.15. Mødested: Ringstedgade 6, 4000 Roskilde. Pris for deltagelse kr. 20.

Tilmelding til Heino Larsen senest 21.4. på h.petlar@gmail.com, tel. 30723675. Max. 50 deltagere.

Jakob Caspersen, der er museumsinspektør på Lützhøfts Købmandsgård midt i Roskilde, betjener her kunderne

Heino Larsen er frivillig på Roskilde Museum og har arrangeret en eksklusiv aften for ’Syd for Banens’ medlemmer med besøg i en af Roskildes mange købmandsgårde.

Lützhøft er den sidste af dem, der er bevaret med de oprindelige bygninger, og som stadig fungerer som en form for købmand. I år er jubilæumsår, da det er 130 år siden Elias Lützhøft åbnede butikken som købmand og 30 år siden Roskilde Museum (nu ROMU) genåbnede den som butik og museum.

Heino Larsen vil fortælle om bygningernes og forretningens historie. Derefter deles der op i mindre grupper, med skiftevis besøg i Håndværksmuseet, Museums-slagterbutikken og Købmandsbutikken.

Købmandsbutikken er indrettet med interiør, som den så ud for 100 år siden, og med et varesortiment, som det var på daværende tidspunkt. Heino Larsen vil fortælle om butikkens indretning og nogle af de udstillede varer, og vise de varer som stadig er til salg.

Slagterforretningen er indrettet med slagterafdeling, viktualieafdeling og baglokale med diverse maskiner. Her vil tidligere slagter Bent Ellevang fortælle om indretning og varefremstilling.

Håndværksmuseet er opbygget af gammelt håndværktøj, hovedsageligt fra Børge Dahls samling (Ledreborg Tømmerhandel). Lokalet er indrettet med forskellige værksteder såsom bødker, drejer mv. Desuden er der indrettet en Naverstue. Villy Olsen vil fortælle om de forskellige værksteder og om, hvordan det var at ”gå på valsen”.

Til slut byder muséet på en kop købmandskaffe i skolestuen – selvfølgelig med Rich’s. Man er velkommen til at handle i butikken. Man kan gå rundt på egen hånd og rundviserne besvarer gerne spørgsmål.

Det hemmelige Sct. Jørgensbjerg syd for banen

Vi gentager succesen

Byvandring tirsdag den 10. maj kl. 10. Mødested: hjørnet af Ny Østergade og Vindingevej

Velkommen til en lokalhistorisk byvandring i det lyse forår. Med Svend Erik Christensen fra ’Syd for Banen’ som guide går vi i det hemmelige Sct. Jørgensbjerg syd for banen. Vi ser på, hvad der er tilbage fra dengang området var en del af Sct. Jørgensbjerg kommune.

DAK på Københavnsvej

Når talen falder på Sct. Jørgensbjerg tænker man helt automatisk på kirken og den klump af gamle huse, der ligger ”oppe på bjerget”. De færreste ved, at den tidligere Sct. Jørgensbjerg Kommune også omfattede et stort område øst og nord for købstaden Roskilde. Men det er også mange år siden, da Sct. Jørgensbjerg Kommune blev sammenlagt med Roskilde i 1938.

Oprindeligt var Sct. Jørgensbjergs østlige områder landområde med få indbyggere. Det ændrede sig fra år 1900, hvor der kom mere sammenhængende bebyggelse langs Københavnsvej, Vindingevej og Østergade. Arthur Fang beskriver det således i bogen ’Sct. Jørgensbjerg’ fra 1937: ”Paa de gamle Hedegaardes Jord er der foregaaet en storstilet Bebyggelse, så der her ude i Østre Distrikt er opvokset en hel lille By”.

Det var ikke kun boliger, der kom her i den østlige del af Sct. Jørgensbjerg. To store fødevareindustrier blev bygget langs Københavnsvej: DAK og Damppølsefabrikken. Kommunen sørgede for skolegang med oprettelsen af Hedegårdenes Skole og for aldersrenteboliger til den stadig voksende ældre befolkning i området. Også Hedegaardenes Brugsforening kom til.

På byvandringen vil vi se på den ældste bebyggelse i området og på, hvad der er tilbage af industribygningerne, brugsforeningen og skolen. Der bliver fortalt om nogle af de fremtrædende personer i ”Østlige Distrikt”.

Alle er velkommen. Mød bare op.

Generalforsamling og Skelletlægen fra Østergade

Mandag den 14. februar kl. 19 holder foreningen generalforsamlingen generalforsamling i Jakobskirken. Astersvej 11, 4000 Roskilde

Hermed indkaldes til generalforsamlingen med dagsorden iflg. vedtægterne.

Nu hvor så mange er vaccinerede imod covid19, kan vi samles under trygge forhold. Vi overholder gældende retningslinjer fra sundhedsmyndighederne. Der skal ikke vises corona-pas og ikke bæres mundbind.

Dagsorden iflg. vedtægterne:

1. Valg af dirigent

2. Bestyrelsens beretning

3. Fremlæggelse af regnskab

4. Fastsættelse af kontingent

5. Valg til bestyrelsen

6. Valg af bilagskontrollant

7. Indkomne forslag

8. Eventuelt

ad 3. Årsregnskab 2021 med underregnskaber vedhæftes som bilag.

ad 4. Bestyrelsen foreslår uændret kontingent kr. 100 for husstanden og kr. 500 for foreninger m.fl.

ad 5. På valg er Svend Erik Christensen, Bente Harbo og Niels Jørgen Rasmussen. De er villige til genvalg. Der kan vælges tre eller flere bestyrelsesmedlemmer.

Suppleant Kaj V. Hansen er også på valg.

ad 6. Bestyrelsen siger en varm tak til Kirsten Helbo, som har været foreningen en god revisor. Kirsten ønsker at blive afløst på posten. Kontakt formanden Mogens Ohm Jensen, hvis du er interesseret, eller prik en på skulderen, som du tror vil være en god bilagskontrollant.

ad 7. Forslag, der ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal være bestyrelsen i hænde senest 8 dage før generalforsamlingens afholdelse. Sendes senest mandag d. 7. februar til formanden Mogens Ohm Jensen, Astersvej 11, 4000 Roskilde, e-mail: moje@km.dk, mob. 61 63 81 22.

HUSK: kontingent kr. 100,- bedes betalt senest d. 14.2.

– med MobilePay 61158515 (som modtager vil der stå Ingrid Seidenfaden)

– via netbank til foreningens konto i Arbejdernes Landsbank, reg.nr. 5396, konto nr. 251483

– kontant til kasserer Ole Nielsen på generalforsamlingen

Husk at skrive navn og ’kontingent 2022’ på indbetalingen.

Stemmeret på generalforsamlingen forudsætter, at kontingent for indeværende år er betalt.

Skelletlægen

Bagefter generalforsamlingen tager journalist Henrik Denman os med tilbage i tiden, hvor spedalskhed var en udbredt sygdom. Han vil fortælle om Vilhelm Møller-Christensen, der  var læge i Roskilde og forskede i spedalskhed.

Vilhelm Møller-Christensen (1903-1988) var en pioner i studiet af fortidens sygdomme og medicinhistorisk forskning. Han opdagede de særlige kendetegn ved det spedalske ansigt.

Som ung familielæge flyttede han til Roskilde med sin familie. Roskilde blev den by, han kendte bedst, og som han befandt sig bedst i. Han boede bl.a. på Østergade.

I sit foredrag vil journalist Henrik Denman, Roskilde, fortælle om den unge læge, der allerede som medicinstuderende i 1920’erne blev interesseret i lægevidenskabens historie.

I 1935 påbegyndte han det store projekt med udgravningen af Æbelholt Klosterruin i Nordsjælland, der i 1958 resulterede i ”Bogen om Æbelholt Kloster” og åbningen af et museum ved Æbelholt – et sjællandsk sidestykke til Øm Kloster Museum.

Efter flere år med betydningsfulde arkæologiske udgravninger grundlagde han en samling af skeletter med følger efter spedalskhed (lepra). Han opnåede en fremtrædende international position inden for skeletarkæologi.

Henrik Denman vil fortælle om Vilhelm Møller-Christensens banebrydende indsats indenfor den gådefulde og frygtede sygdom spedalskhed, hans arkæologiske udgravninger i nært samarbejde med Nationalmuseet og hans tilknytning til Roskilde.

Rundvisning i Roskildes nye svømmehal

Mandag d. 7. marts 2022 kl. 10.00-11.15. Mødested: RoskildeBadet, Bymarken 37, 4000 Roskilde.

Rundviser: Birgitte Rafn Junker, leder af RoskildeBadene

Arr. af den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’.

Deltagelse er gratis.

Tilmelding til formanden Mogens Ohm Jensen, email: moje@km.dk, tel. 61638122.

Max. 20 pladser, hurtig tilmelding anbefales.

Her får du chancen for at blive vist rundt i det nye RoskildeBadet, som for et år siden blev taget i brug efter flere års ombygning. Leder Birgitte Rafn Junker vil fortælle om, hvordan svømmelandet og wellness-faciliteterne er indrettet, og hvilken teknik der bagved og nedenunder sørger for det rene vand til bassinerne.

Bagefter får vi anekdoter fra ’gamle dage’ fra medarbejdere og naboer, som har fulgt RoskildeBadets rejse fra vandtårn og svømmehal til det moderne sundhedsmekka for borgerne.

I 1960’erne kunne Ford-reklamen på det høje vandtårn på Bymarken ses fra den nyanlagte ringvej og motorvej syd om Roskilde, når sommerhusejerne kørte til Nordvestsjælland på weekend. Vandtårnet blev hurtigt et slags vartegn for byen i bilismens tidsalder, i konkurrence med domkirkens to markante spir.

Mange har spist på Restaurant Toppen og nydt udsigten over Roskilde og omegn, selv om kvaliteten af maden ikke nåede samme højder som placeringen øverst oppe.

Med RoskildeBadets moderne udformning er mulighederne for udfoldelse mange, og svømmehallen har stor betydning for folkesundheden og idrætslivet. Det er både en god lokal arbejdsplads, et vigtigt læringsrum for skoleelever og til stor fornøjelse for børnefamilier, morgensvømmere, motionister og elitesvømmere.

Roskildes vandforsyning til byens voksende befolkning var i årtier baseret på vandtårnet på Bymarken. Nu er tårnet tomt og trykket i ledningsnettet klares af store pumper. Det er endnu ikke afgjort, hvad det tidligere vandtårn skal anvendes til.

Fem frivillige foreninger på festival

Lokalhistorisk aften mandag d. 25. oktober 2021 kl. 19 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde. Arrangeret af Lokalhistoriegruppen ’Syd for banen’.

Roskildefestivalen har givet millioner af mennesker sublime musikoplevelser og en gigantisk oplevelse af fællesskab gennem 50 år.

Det har de lokale frivillige foreninger været med til at skabe. Idrætsklubber, spejdere, forældrenetværk og sociale foreninger har lavet madboder, stået brandvagter og sørget for oprydning på dyrskuepladsen om sommeren, og derved hentet et overskud hjem til klubbens drift resten af året.

Lokalhistoriegruppen ’Syd for banen’ har bedt fem foreninger fortælle deres festival-historie. Hvor længe og hvordan har de været med, hvad bidrog de med til den gode festivaloplevelse, og hvad har dette engagement betydet for foreningens økonomi og sammenhold?

Mandag d. 25. oktober kl. 19 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde, bliver der ord og billeder fra:

Hanne Bay Christensen fortæller om Roskilde Ældre Motion

Jan Themsen fortæller om fodboldklubben Roskilde KFUM

Niels Jørgen Rasmussen fortæller om Østervangsskolens Forældreforening og Østervangsklubbernes Støtteforening

Hanne Ohms fortæller om Roskilde FDF/FPF

Alle, der kommer, er velkomne til selv at fortælle om deres festivaloplevelser!