Roskilde rejser. Familiefirmaet A.P. Hansen

Mandag d. 28. oktober kl. 19 i Jakobskirken

Lokalhistorisk aften arrangeret af ’Syd for Banen’..

På Algade tæt ved Røde Port lå Roskilde Rejsebureau, og på Ledagervej syd for jernbanen lå garageanlægget, hvor A.P. Hansens røde rutebiler holdt til. Mange i den ældre generation har taget bussen fra rutebilstationen på Hestetorvet eller købt sin første rejse med turistbus eller med charterfly sydpå gennem Roskilde Rejsebureau.

Mandag d. 28. oktober kl. 19 i Jakobskirken fortæller Søren Birkelund Hansen om familiefirmaet. Søren er barnebarn af den driftige, opfindsomme og musikalske malermester Anders Peter Hansen. I familiefirmaet blev mange generationer Hansen engageret og tog del i driften. Det populære rejsebureau lukkede i 2004, da flyselskaberne var gået over til at sælge billetter på internettet.

Søren Birkelund Hansen fortæller glimt fra 90 års historie og viser fotos fra familiefirmaet, som begyndte som cykelforretning og udviklede sig med taxakørsel, rutebiler og turistrejser for mennesker i Roskilde og det store opland.

Der er gratis adgang til den lokalhistoriske aften ’Syd for banen’. Man betaler kr. 30 for kaffen. Jakobskirken ligger på Astersvej 11, 4000 Roskilde.

Nyt initiativ om at skabe mere liv i vores bydel

R

Roskildes vandtårn – håbefulde fortællinger fra solopgang til solnedgang – søndag den 29. september kl. 11 – 16.

Idéen er at få vandtårnet på Bymarken bragt i spil igen, så det særlige rum og den fine udsigt bliver til gavn for offentligheden. Initiativgruppen tænker i baner som bæredygtighed, udstilling, medborgerhus, netværk med erhverv og sårbare borgere.

Nogle i initiativgruppen er dem, som har startet Sankt Hans Have op og udviklet det til det fine rekreative sted, vi oplever i dag – og det har de sluppet og vil gerne involvere sig i et nyt projekt.

På den længere bane håber initiativtagerne, at kommunen vil være med og stille vandtårnet til rådighed, uden at hæfte økonomisk for det. CoroLab er inviteret med, som linker erhverv med andre innovative miljøer og dermed udvikler nye indtægts- og beskæftigelsesmuligheder.

’Syd for Banen’ er medarrangør

I kan læse mere om projektet her.

Programskitse

6-7 Solopgang i stillhed (ca. 6.15) Ca. 10 personer

7-8 Forberedelser (projektpartnere)

 8-9 Næring: Yoga, morgenmad og fællessang Ca. 50 personer (arbejdsfællesskab)

9-10 Handling: Oprydning og

10-11 rengøring

11-12 Fællesskab: Samtale, refleksioner og drømme

12-13 Åbent hus med udsigt oppe og lokalhistoriske fortællinger nede. Sandwich, kaffe og kage 300 personer (50 gæster á 20-30 min.)

13-14 14-15 15-16 Næring: Kunstneriske udtryk med tegning og digtning Ca. 50 personer (arbejdsfællesskab) 16-17 Handling: Oprydning og

17-18 rengøring 18-19 Fællesskab: AZensmad, fællessang, samtale, refleksioner og drømme

19-20 Opsamling Ca. 10 personer (projektpartnere)

20-21 Solnedgang i s8lhed (ca. 20.15) Ca. 10 personer (projektpartnere

Lokal fortælling om opvækst og arbejdsliv syd for banen med fuld musik!


Lokalhistorisk aften mandag den 7. oktober kl. 19 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde

Syd for Banen inviterer til et spændende foredrag om livet i og omkring syd for banen.

Poul Erik Løvskov fortæller om sin opvækst i området. Det har titlen “Musikkens vej med mig, fra Ringparken til University College Sjælland”, Det er fyldt med anekdoter og minder fra blandt andet Ringparken og Gråbrødre Skole. Derudover vil Poul Erik fortælle om sit arbejdsliv, hvor musikken har spillet en central rolle, fra de tidlige dage i AIR huset, FDF, medlem af Gospelgruppen Okta Kontra i Baptistkirken – til arbejdet på University College Sjælland.
Undervejs vil der være mulighed for at synge med på kendte fællessange.

Det er gratis at deltage. 30 kr. for kaffe og kage.

Vi glæder os til at se jer!

Fra værtshus til værtshus

Byvandring torsdag den 12. september kl. 19.

Mødested hos Charlie Chaplin i Østervangscentret.

Fra “vandhul til vandhul” eller “pubcrawl”. Kært barn har mange navne. I den lokalhistoriske forening “Syd for Banen” vil vi også forsøge os i denne disciplin. Vi arrangerer sådan en tur. Vi gør den dog lidt anderledes. Her gælder det ikke blot at drikke så mange øl som mulig, men at få nogle historier om de “brune” værtshuse, som har været syd for banen, og også dem der er der endnu. Det vil også blive krydret med lid værtshushistorie fra selve Roskilde på den anden side af banen. Vi kommer sikkert også deltagernes egne erindringer.

Vi starter på Charlie Chaplin, som er det eneste tilbageværende “brune” værthus her syd for banen. Her er det mulighed for at nyde en enkel øl. Herefter går turen til det tidligere Bakkely lige overfor sygehuset Vi slutter på Mikrobyggerier på Musicon. Hvor det også er mulighed for at smage bryggeris egne øl.

Turleder er Svend Erik Christensen fra den lokalhistoriske forening ‘Syd for Banen’.

Det er gratis at deltage, men af hensyn til de to steder vi skal besøge, så vil vi gerne have tilmelding senest lørdag den 7. september til Sv. Erik på mail: agerhonevej15@gmail.com. Øl og anden forplejning er egen regning og risiko.

Programmet er med forbehold for små ændringer.

Solen, månen og Roskilde syd for banen 

Lokalhistorisk forening inviterer til en poetisk aften den 6. juni, der blander rejsefortælling og samtalesalon i en hyldest til det lokale, det kosmiske og samhørigheden.

Først gik hun i årevis i ring rundt i Roskilde Sydby, så cirkulerede hun i den grønne ring rundt om hele Roskilde by, og i marts måned holdt hun orlov og rejste i et cirkelslag rundt i Danmark. Gunilla Stine Rasmussen, der er lokal byudvikler og klimaengageret medborger, er drevet af en længsel efter samhørighed og helhed, og på sin månedlange dannelsesrejse fandt hun en central del af det, hun søger.

Foreningen Syd for banen inviterer torsdag d. 6. juni Gunilla til at fortælle om sin rejse, og om hvad nyt hun bringer med hjem til Roskildes sydlige bydel:

”I 2012-14 samarbejdede vi med Gunilla om at styrke fællesskabet her i vores mangfoldige bydel gennem projekt Walk on the Wild Side og en række vandringer tilsat et tvist af ’vildskab’. Nu er vi spændte på at høre om hendes seneste ’vilde’ vandring.”

Fortællingen bliver ifølge Gunilla leveret i et involverende og poetisk format – som et kombineret foredrag og samtalesalon – med indlagt fællessang og simple dansetrin:

”Jeg kan bedst dele mine oplevelser ved også at tale til jeres kroppe, så derfor kommer jeg til at bede jer om at gå lidt i ring med mig.”

Til arrangementet vil man også kunne se udstilling af 31 håndtegnede dagbogsblade skabt på Gunillas rejse, der blev støttet af Statens Kunstfond med et studierejselegat.

Kunstsalonen ’På vandring med sol og måne – en cirkulær rejsefortælling med sang, samtale og dansetrin’ foregår torsdag d. 6. juni kl. 19-21.15 i Kunstsmedjen, Bagtæppet 8, Musicon.

Billetter er gratis og kan bookes på gunilla@by-dele.dk senest 5.6. Kaffe, the og kage kan købes.

Roskilde Ring: Stort klassisk biltræf Grundlovsdag med fokus på Dakar Rally

Har du oplevet Roskilde Ring? Det kan du komme til Grundlovsdag, onsdag d. 5. juni 2024 kl. 10-14, hvor der er træf for gamle racerbiler, formelvogne, standardvogne, rallybiler og motorcykler.

I Roskilde Ring stod dansk motorsports vugge. Danmarks første internationale motorløbsbane åbnede grundlovsdag 1955 og indvarslede den epoke, hvor bilen blev folkeeje. På de store løbsdage deltog 40.000 tilskuere, når kørere som Stirling Moss og Jack Brabham kørte Formel 1 i konkurrence med den skandinaviske motorsportselite. ’Vi mødes på Ringen’, sagde man, indtil naboklager over støjniveauet og flere års skrantende økonomi førte til lukningen i 1968.

Når solen skinner på Grundlovsdag, genskabes lidt af stemningen med brummende motorer på Roskilde Ring. Det klassiske biltræf er en dag for hele familien, hvor alle kan få sig en bilsnak og beundre de smukke linjer og detaljer på de vedligeholdte veteraner. Fra scenen sætter konferencier Per Hammerich fokus på Dakar Rally og rally-veteraner fortæller om ørkenbiler. Børnene kan ride på kamel og boltre sig i hoppeborgen. Musikken leveres af Black Cat Bone, et bluesensemble fra Roskilde, som spiller ballader og rockabillynumre med stor musikalsk energi.

Paradekørsel på den gamle banestrækning. Grundlovstaler ved ROMUS direktør Morten Thomsen Højsgaard og Lars-Christian Brask, byråds- og folketingsmedlem for Liberal Alliance. Kåring af Årets Bil og Årets MC. Livemusik, stumpemarked og salg af mad og drikkevarer. Hele programmet kan fra 1. maj ses på roskildering.blogspot.dk og facebook: Syd for Banen. Gratis adgang.
Tilmeldingen af køretøjer åbner d. 1. april på roskildering.blogspot.dk. Gebyr kr. 50. Vi opfordrer til, at de deltagende køretøjer har mindst 40 år på bagen, da det er ånden fra Roskilde Ring, vi gerne vil fejre.

’Ringen Rundt’ arrangeres af en kreds af motorsportsinteresserede. Eventen støttes af Roskilde kommunes kulturpulje og lokale motorklubber, lokalhistorisk forening ’Syd for Banen’ m.fl.

Bog release ”Flere historier fra Roskilde”

Lokalhistorisk aften mandag d. 27. maj kl. 19-21 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde

Gratis at deltage, ingen tilmelding. Bogen udleveres gratis til medlemmer og kan købes af andre for kr. 100 – eller tegn et medlemskab og få bogen gratis for kontingentet kr. 100

Hvem var lægen i villaen på Østervang, som blev verdensberømt som skeletforskeren fra Roskilde?

Hvordan blev Frøforsyningen i Østergade med sine markante bygninger langs jernbanen en gigant på verdensplan, nu som DLF Seeds A/S?

Hvordan har Hedeland udviklet sig, fra hedestrækninger og dyrkede marker i bondesamfundet over industrisamfundets behov for sand og grus til det rekreative naturområde, som vi nyder at udfolde os i i fritidssamfundet?

Det vrimler med lokale historier, der forbinder det levede liv med den store historie som vi er en del af. Den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’ følger op på den fire år gamle jubilæumsbog med endnu flere historier fra Roskilde. Bog nr. 2 er skrevet af lokale forfattere som journalist Henrik Denman, lektor Hans Chr. Eisen, lærer Niels Jørgen Rasmussen og andre med rødder i sydbyen i Roskilde.

Mandag d. 27. maj kl. 19 er der bog release i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde. Jørgen Mortensen vil fortælle om det PH flygel, som han blev indehaver af, og andre af forfatterne introducerer læserne til deres artikler. Lise Nørgaards Roskilde-sang ’Min by, som af tusinde dele’, som var glemt i mange år, skal synges som fællessang, ligesom den blev det for 70 år siden.

Svend Erik Christensen vil fortælle om bydelscentre under forandring, nu hvor Ringparkens front ud imod Køgevej dannes af Bikuben som børneinstitution og nye boligblokke er under opførelse, ligesom der er omfattende planer for Østervangsbyen med åbning af skolen mod lokalområdet, et fælles torv og nybyggeri med boliger, butikker og caféer.

Bogen uddeles gratis til medlemmerne, og har man lyst til at blive medlem af den lokalhistoriske forening, får man bogen med for de 100 kr. som kontingentet koster. Indmeldelse kan ske på wwwsydforbanen.dk eller ved bog release d. 27. maj.

Jakobskirkens første år

Lokalhistorisk aften i anledning af Jakobskirkens 50 års jubilæum

Mandag den 8. april kl. 19-21 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde

Arr. af den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’ i samråd med jubilæumsudvalget i Jakobskirken. Ingen tilmelding. Kaffebord kr. 30.

Johannes Andreassen blev headhuntet til at være kirketjener i 1974, få måneder inden Jakobskirken blev indviet. Det viste sig hurtigt, at der var brug for mere end en mand til praktiske opgaver og til at stå i pænt sort tøj ved gudstjenester, bryllupper og begravelser. Kirketjeneren blev bedt om at undervise konfirmanderne sammen med præsterne, for der var store årgange og mange unge i sydbyen i Roskilde i 1970’erne. Johannes Andreassen måtte stille hos biskoppen i domkirken for at blive godkendt som underviser.

Det blev til 33 års virke som kirketjener og leder af et omfangsrigt ungdomsarbejde i klublokalerne i kælderen under Jakobskirken.

I april fylder Jakobskirken 50 år. I anledning af jubilæet fortæller Johannes Andreassen mandag d. 8. april kl. 19-21 om kirkens første år, en lokalhistorisk aften arrangeret af ’Syd for Banen’.

Vi følger vejen fra de første gudstjenester i FDF-huset på Køgevej midt i 1950’erne over udskillelsen af Søndre sogn som selvstændig enhed i folkekirken i 1965 til byggeriet 1972-1974, hvor Habakuk var arkitekt. “Det ligner slet ikke en kirke!” sagde mange, da byggeriet var færdigt.

Johannes Andreassen vil fortælle om både mursten og mennesker og det blomstrende liv, som prægede kirkemiljøet i pionertiden. Mens han startede ungdomsklub og sommerlejre med samvær og godt humør i KFUM&K, begyndte kordegn Svend Nielsen og andre med Seniorklubben for de ældre. Sognepræsternes ægtefæller Aase Wandall oprettede en børneklub og Gertrud Tramm lavede teater med mange involverede.

Vi oplever også prof. Hein Heinsens monumentale udsmykning af altervæggen, som Johannes vil kommentere ud fra sine møder med kunstneren.

Jakobskirken finder man på Astersvej 11, 4000 Roskilde.

Generalforsamling 11. marts med lokale bycentre under forandring

Hermed indkaldes til generalforsamling mandag d. 11. marts 2024 kl. 19.00 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde, med dagsorden iflg. vedtægterne.
Samtidig opkræves kontingent kr. 100 for året 2024.

Som del af årsberetningen vil Niels Jørgen Rasmussen fortælle om de podcasts, som man kan lytte til på facebook: Syd for Banen. Han og Peter Ottesen har bl.a. interviewet nuværende og tidligere medarbejdere om ’Jakobskirken som arbejdsplads’ i anledning af kirkens 50 års jubilæum i år.

Henrik Denman vil på vegne af redaktionsudvalget fortælle om den kommende bogudgivelse ’Syd for Banen 2’ (arbejdstitel).

Efter generalforsamlingen vil Ole Nielsen fortælle om sin opvækst i Bakkegården, og Svend Erik Christensen fortæller om bycentre under forvandling. Langs Køgevej er gamle forretninger og institutioner blevet revet ned for at give plads til boligbyggeri. I Østervangscenteret er Astershjemmet lukket som plejehjem og kommunen sender snart en lokalplan i høring. Mogens Ohm Jensen fortæller om planerne for det nye ’Østervangsbyen’.

Du kan se indkaldelsen med dagsordenen her.

Du kan ses årsregnskabet her.

Kontingent kr. 100,- bedes betalt senest d. 29.2.

– med MobilePay 61158515 (som modtager vil der stå Ingrid Hardis Seidenfaden)

– med bankoverførsel til foreningens konto i Arbejdernes Landsbank, reg.nr. 5396, konto nr. 0000251483

– kontant til bestyrelsesmedlem Ingrid Fjeldsted på mødeaftenerne

Husk at skrive navn og ’kontingent 2024’ på indbetalingen. Kontingentet kr. 100 dækker alle i husstanden. Medlemmerne vil modtage den nye bog gratis.

Stemmeret på generalforsamlingen forudsætter, at kontingent for indeværende år er betalt.

Da jeg gik til præst …

D

Lokalhistorisk aften i anledning af Jakobskirkens 50 års jubilæum

mandag d. 12. februar kl. 19-21 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde

Arr. af den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’ i samråd med jubilæumsudvalget i Jakobskirken. Ingen tilmelding. Kaffebord kr. 30.

Konfirmationen er et pejlemærke. Hvad tror jeg på, hvordan vil jeg leve mit liv – og hvilke store og små begivenheder skete før eller efter denne dag?

Jakobskirken har i foråret 50 års jubilæum. Kom til en aften, hvor vi husker tilbage på, hvordan det var at forberede sig til konfirmationen i 70’erne og 80’erne. Hvem gik du på hold med? Kan du huske dit konfirmationsord? Hvordan var det at gå til præst, før kirken var færdigbygget? Hvordan blev dagen fejret? Hvad har du taget med dig ind i voksenlivet fra den tid? Det er nogle af de spørgsmål, som korte indlæg fra konfirmander gennem tiden vil forsøge at besvare. Der vil være tid til at snakke med de andre konfirmander fra din årgang – og Wandall, Tramm og Johannes er også inviteret.  

Ses vi? Det ku’ være så hyggeligt. Tag en god historie og et foto med.

Mandag d. 12. februar kl. 19-21 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde. Ingen tilmelding, vin/kaffe kr. 30.
Mere info på facebook: Syd for Banen, og hjemmesiderne: http://sydforbanen.dk og http://jakobskirken.dk
Arrangører: Syd for banen i samråd med jubilæumsudvalget i Jakobskirken.
Kontakt evt. sognepræst Mogens Ohm Jensen: moje@km.dk, tel. 61638122.