’Syd for Banen’ byder på foredrag om kendte personer i Roskilde

Roskilde har været hjemby for mange kendte personer inden for kulturlivet og den politiske verden.

Den lokalhistoriske forening Syd for Banen arrangerer den 16. januar 2023 en foredragsaften, hvor journalist Henrik Denman fortæller om tre af byens kendte personligheder: socialisten Louis Pio, børneforsorgspædagogen Sofie Madsen og komponisten Otto Francker. Han vil fortælle om de tre personligheders liv og karriere og deres tilknytning til Roskilde.

Louis Pio (1841-1894) blev født i Store Gråbrødrestræde 21 nær Hestetorvet. Han boede i Roskilde i sine barndomsår og han fik senere stor betydning for landets politiske udvikling. Han var en af de bærende kræfter bag socialismen herhjemme, og han regnes for at være grundlæggeren af det danske socialdemokrati.

Pios virke som socialist startede i 1871, da han begyndte at udgive en socialistisk avis. Efter nogle år kom han på kant med myndighederne, der truede ham med fængsel, hvis han ikke forlod Danmark. Han emigrerede til USA, hvor han boede til sin død.

I mellemkrigsårene grundlagde børneforsorgspædagogen Sofie Madsen (1897-1982) Himmelev Børnehjem i en ejendom, som hun lejede af Roskilde Højskole. Hun blev en pioner indenfor børnepsykiatrien med plads, forståelse og omsorg for de særlige børn, som ingen forstod, og som ikke passede ind i gældende normer. Hendes arbejde med børn med autisme var banebrydende i 1920’erne og var senere med til at danne skole.

Aftenens tredje kendte person er kapelmester og komponist Otto Francker (1921-1988), der blev kendt for vindersangen ”Dansevisen” fra det internationale Melodi Grand Prix i 1963. Otto Helge Francker blev født i Østergade syd for banen i Roskilde, og senere flyttede familien til Bredgade i bymidten. Selv om han levede et travlt liv med opgaver over hele landet, boede han i flere omgange i lejligheden i Bredgade.

Foredraget er mandag den 16. januar kl. 19 i Jakobskirken, Astersvej 11. Gratis adgang, for kaffen betales kr. 20.

Generalforsamling med fokus på Sydbyen

De lokale erindringer fra Sydbyen i Roskilde er i fokus, når den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’ holder generalforsamling mandag d. 27. februar kl. 19 i Jakobskirken.

Foreningen er kommet godt igennem corona-årene og der er stor tilslutning til de lokalhistoriske aftener og byvandringer.

Orla Roed Jensen, tidl. socialchef i Gundsø kommune, er vokset op syd for banen og bestyrelsesmedlem Bente Harbo vil læse op af hans erindringer.

Niels Jørgen Rasmussen vil også fortællinger fra kvarteret omkring Ruggårdsvej.

Indkaldelsen til generalforsamlingen med dagsorden kommer senere.

Hvad er der tilbage fra industrisamfundet

Mandag den 28. november kl. 19 i Jakobskirken, Astersvej 11

Svend Erik Christensen vil fortælle om hvad der er tilbage af industriens bygninger her syd for banen. Roskilde har aldrig været en hel stor industriby. Men der har dog været flere bølger af industrialisering i byen. De første kom i 1800 tallet eller før i bymidte. Vi har stadig rester af dem fx Sukkerhuset, som nu er en del af Roskilde Museum og Maglekilde Maskinfabrik.

Den anden kom i første halvdel af 1900 tallet. Her kom de tre store garverier på Kamstrupsti, Frøforsyningen på Østergade og DAK på Københavnsvej. Mange af disse industribygninger var arkitektoniske flotte, men der er ikke meget tilbage af dem. Og dem der stadig står bruges til andre formål end industriel produktion.

Den tredje bølge kom i 1960’erne og 70’erne. Det var udbygningen af industrikvartet mellem banen og Københavnsvej

Den 28. november vil Svend Erik Christensen tages os igennem en rejse fra Københavnsvej over Østergade og Eriksvej til Musicon. Vi ser på de rester, der er tilbage af industriens bygninger og høre om deres historie, og hvad det bruges til i dag.

Arrangeret af den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’. Gratis adgang, for kaffen betales kr. 20.

Plant et æbletræ

Søndag den 16. oktober kl. 11.15 ved Jakobskirken

Måske er det en ny æblesort? Birgit Bylov venter spændt på svar fra Pometet, men der kan gå flere år, før æble-specialisterne har checket frugtens kvalitet, smag og holdbarhed, og testet træets modstandsdygtighed over for sygdomme.

På jernbaneskråningen langs stien, hvor Bakkedraget munder ud i Sdr. Ringvej i Roskilde, vokser træet. Et selvsået, vildt æbletræ, som Birgit og hendes mand er gået forbi i mange år og har spist æbler fra.

Sandsynligvis har en togpassager engang i 1990’erne smidt sit æbleskrog ud af vinduet, og en af kernerne er spiret og blevet til et nyt æbletræ. Muligvis en helt ny æblesort, opstået da blomsten blev bestøvet af en bi hvor krydsningen blev særlig vellykket.

Æblet smager i hvert fald godt, og da Birgit lagde æblet foran Maren Korsgaard fra Pometet, udbrød specialisten: ”Sådan et har jeg da ikke set før!” Nu står de første podekviste i Pometets jord i Tåstrup og bliver dyrket og testet.

Birgit synes, at æblet skal hedde ’Syd for Banen’. Hun og Hans-Erik Germuth har foræret en podekvist til den lokalhistoriske forening, som formidler historierne om sydbyen i Roskilde.

På søndag d. 16. oktober bliver det nye lille æbletræ plantet i Drømmehaven ved Jakobskirken. I sognekirken i sydbyen har den lokalhistoriske forening til huse og holder sine møder. Gudstjenesten begynder kl. 10, og ca. kl. 11.15 er der træplantning og kirkekaffe.

Besøg Energitårnet

Tirsdag d. 20. september 2022 kl. 18.30 – 20.00

Mødested: Argo, Håndværkervej 70, 4000 Roskilde

Arrangeret af Lokalhistoriegruppen ’Syd for Banen’

Argo omdanner affald til ressourcer. Energitårnet rejser sig over Roskilde og sætter lys på byen om aftenen, drevet af billig strøm som affaldsforbrændingen genererer.

Tirsdag d. 20. september kl. 18.30 vil teknisk chef Niels Kallehauge vise rundt på Argo. Vi ser forbrændingsanlægget, kommer op i Energitårnet og hører om arbejdspladsen. Gennem PowerPoint-slides får vi indtryk af Argos bestræbelser på at reducere affaldsmængderne, genbruge og genanvende mest muligt, og omdanne affald til energi gennem kraftvarmeværkets to ovnlinjer.

Mødested: Argo, Håndværkervej 70, 4000 Roskilde.
Byvandringen arrangeres af den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’. Deltagelse er gratis.

Da der er begrænset deltagerantal, så skal man tilmelde sig til Kaj V. Hansen på kajvagnhansen@gmail.com

Frøforsyningen i Roskilde – en lokal global virksomhed

Lokalhistorisk foredrag mandag d. 19. september kl. 19 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde
Arrangeret af den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’. Gratis adgang, ingen tilmelding. For kaffen betales kr. 20.

Det danske klima egner sig fortrinligt til frøavl, og virksomheden DLF Trifolium er verdensførende med 2000 medarbejdere i 20 lande. Da Danske Landboforeningers Frøforsyninger blev stiftet som andelsselskab i 1906, var sigtet mere lokalt: at forsyne de danske svine- og kvægbesætninger med frø, så bønderne kunne dyrke de planter, som dyrene skulle fodres med. I 1910 blev de røde 5-etagers bygninger syd for jernbanen i Roskilde opført, og ’Frøen’ blev hurtigt en stor arbejdsplads. I Ny Østergade ligger stadig det administrative hovedsæde for DLF Trifolium, mens produktion, avlsarbejde og analyse foregår andre steder.

F.eks. leverer DLF de græsfrø-blandinger, som bruges til rullegræs på fodboldstadions overalt i verden, frøblandinger som er tilpasset det lokale klima og nedbørsforhold. Når det danske fodboldlandshold spiller landskamp på udebane, kan de ofte med stolthed sige, at de spiller på dansk græs!

DLF’s vej fra et sjællandsk andelsselskab til en koncern med eksport til hele verden er temaet for den næste lokalhistoriske aften ’Syd for Banen’. Mandag d. 19. september kl. 19 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde, vil Niels Jørgen Rasmussen fortælle om den populære lokale arbejdsplads, ud fra årsskrifter, beretninger fra tidligere medarbejdere og et righoldigt fotomateriale.

Der er gratis adgang, for kaffen betales kr. 20

Grøn byvandring

Torsdag d. 16. juni kl. 18.00 – 20.30. Mødested: mindestenen for Roskilde Ring på Sdr. Ringvej over for Aldi.

Arrangeret af lokalhistorisk forening ’Syd for Banen’. Ingen tilmelding.

Tag med på rundtur og indånd atmosfæren i sydbyens grønne lunger! Nu hvor blomster og træer står i fuldt flor, indbyder den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’ til grøn byvandring i Roskilde Ring og havevandring i den lyse sommeraften.

Torsdag d. 16. juni kl. 18 vil Mette Jessen, Veje&Grønne Områder i Roskilde kommune, vise rundt i Roskilde Ring. Mødestedet er den store mindesten på Sdr. Ringvej over for Aldi. Mette Jessen har været med til at udforme sydbyens park- og skovområder og vil fortælle om motionspavillonen, den nye motionssti på skrænterne i Ringen, legepladser, disc-golf m.m. Hun kommer ind på parkens mange rekreative muligheder og området som biotop i byrummet.

Derefter åbner en række private deres haver for besøg. De ligger inden for gå-afstand, så man kan komme rundt til flere haver i løbet af aftenen. Havetyperne spænder vidt – fra den smukt anlagte villahave til multi-funktions-haven, drivhus-haven, rosenentusiastens have, køkkenhaven, den vilde have anlagt med mest mulig biodiversitet og en ambition om permakultur.

Haveejerne vil vise frem, svare på spørgsmål og dele deres haveerfaringer til inspiration for de besøgende. Og hvem ved … måske bydes der på en kop kaffe eller et køligt glas hvidvin, hvor man kommer frem?

Ringen Rundt grundlovsdag

Roskilde Ring: stort racerbiltræf grundlovsdag

Efter to sæsoners corona-tvungen pause brummer Roskilde Ring nu igen af motorlyd på grundlovsdag.

Pinsesøndag, d. 5. juni 2022 kl. 10-14, er der træf for gamle racerbiler, formelvogne, standardvogne og motorcykler.

Tilmeldingen af køretøjer åbner d. 1.4. på visitfjordlandet.dk. Gebyr kr. 25. Alder på udstillede køretøjer skal være mindst 40 år. P-plads og indkørsel bag Hotel Scandic, Ved Ringen 2, 4000 Roskilde.

I Roskilde Ring stod dansk motorsports vugge. Danmarks første internationale motorløbsbane åbnede grundlovsdag 1955 og indvarslede den epoke, hvor bilen blev folkeeje. På de store løbsdage deltog 40.000 tilskuere, når kørere som Stirling Moss og Jack Brabham kørte Formel 1 i konkurrence med den skandinaviske motorsportselite. ’Vi mødes på Ringen’, sagde man, indtil naboklager over støjniveauet og flere års skrantende økonomi førte til lukningen i 1968.

Grundlovsdag genskabes lidt af stemningen. Racerbilstræffet er en dag for hele familien, hvor alle kan få en bilsnak. Bedstefar kan fortælle om, da han som dreng fandt hullet i hegnet og stjal sig til et kig ind i de voksnes verden. Sønnen beundrer de smukke linjer i det klassisk udformede karosseri, mens barnebarnet leger i hoppeborgen. Fruen drøfter elbiler med veninden, og svigerdatteren finder en plads i solen med kaffen efter en tur gennem stumpemarkedet, mens teenageren forsøger at sætte banerekord på Scalextric-banen.

Paradekørsel på den gamle banestrækning, åbningstale med Roskildes borgmester Tomas Breddam, konferencier Per Hammerich interviewer gamle stjernekørere, kåring af Årets Bil og Årets MC, livemusik, stumpemarked, salg af mad og drikkevarer. Hele programmet og fotos kan ses på roskildering.blogspot.dk. Gratis adgang.

’Ringen Rundt’ arrangeres af en kreds af motorsportsinteresserede. Eventen støttes af Roskilde kommunes kulturpulje, ASK Hedeland, KnuckleGrease Garage, lokalhistorisk forening ’Syd for Banen’ og private sponsorer.

Program for Ringen Rundt grundlovsdag, pinsesøndag d. 5. juni 2022

10:00                  Paradekørsel rundt på Ringen – kommentator: fortæller Per Hammerich

10:30                  Åbningstale v/ Roskildes borgmester Tomas Breddam

11:00                  Erik Høyer fortæller. Per Hammerich interviewer stjernekøreren
Scalextric-turneringen åbner

11:30                  Live musik med J.Tex i amfiteatret

12:00                  Keld Christensen fortæller om Wooler-knallerten, som blev lavet i Roskilde

12:30                  ”Korsbæk Ring”. Samtale mellem DR’s hushistoriker Cecilie Nielsen, advokat C.C. Hansen og
Joy Mogensen, tidl. borgmester og kirke- og kulturminister

13:00                  ”Show and tell”: vis os din bil / mc!

13:30                  Kåring af Årets Bil og Årets MC, Publikums Favorit og vinderen af Scalextric-turneringen

14:00                  Tak for i år og på gensyn grundlovsdag 2023

Lokalhistorien – hvad skal vi med den?

Mandag d. 28.3. kl. 19 i Jakobskirken, Astersvej 11

Direktør for ROMU Morten Thomsen Højsgaard fortæller om, hvad den stigende lokalhistoriske interesse er udtryk for, og hvordan de lokale historier bidrager til vores fælles ’store’ historie.

Han giver os også et indblik i, hvad der lige nu sker af spændende begivenheder på Roskilde Museum.

Arrangeret af den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’. Gratis adgang, for kaffen betales kr. 20.

Besøg i Lützhøfs købmandsgård, Håndværksmuseet og Slagterbutikken

Mandag d. 25. april kl. 19.00 – 21.15. Mødested: Ringstedgade 6, 4000 Roskilde. Pris for deltagelse kr. 20.

Tilmelding til Heino Larsen senest 21.4. på h.petlar@gmail.com, tel. 30723675. Max. 50 deltagere.

Jakob Caspersen, der er museumsinspektør på Lützhøfts Købmandsgård midt i Roskilde, betjener her kunderne

Heino Larsen er frivillig på Roskilde Museum og har arrangeret en eksklusiv aften for ’Syd for Banens’ medlemmer med besøg i en af Roskildes mange købmandsgårde.

Lützhøft er den sidste af dem, der er bevaret med de oprindelige bygninger, og som stadig fungerer som en form for købmand. I år er jubilæumsår, da det er 130 år siden Elias Lützhøft åbnede butikken som købmand og 30 år siden Roskilde Museum (nu ROMU) genåbnede den som butik og museum.

Heino Larsen vil fortælle om bygningernes og forretningens historie. Derefter deles der op i mindre grupper, med skiftevis besøg i Håndværksmuseet, Museums-slagterbutikken og Købmandsbutikken.

Købmandsbutikken er indrettet med interiør, som den så ud for 100 år siden, og med et varesortiment, som det var på daværende tidspunkt. Heino Larsen vil fortælle om butikkens indretning og nogle af de udstillede varer, og vise de varer som stadig er til salg.

Slagterforretningen er indrettet med slagterafdeling, viktualieafdeling og baglokale med diverse maskiner. Her vil tidligere slagter Bent Ellevang fortælle om indretning og varefremstilling.

Håndværksmuseet er opbygget af gammelt håndværktøj, hovedsageligt fra Børge Dahls samling (Ledreborg Tømmerhandel). Lokalet er indrettet med forskellige værksteder såsom bødker, drejer mv. Desuden er der indrettet en Naverstue. Villy Olsen vil fortælle om de forskellige værksteder og om, hvordan det var at ”gå på valsen”.

Til slut byder muséet på en kop købmandskaffe i skolestuen – selvfølgelig med Rich’s. Man er velkommen til at handle i butikken. Man kan gå rundt på egen hånd og rundviserne besvarer gerne spørgsmål.