Tycho Brahe

Skrevet af d. 18. nov. 2018

Mandag 21. januar 2019 kl.  19.30

Tycho Brahe

Ved astrofysiker Majken Brahe E. Christensen, formand for Astronomisk Selskab og forskningsbibliotekar Jakob Holck.

Tycho Brahe 1546-1601 er verdenskendt som pioner inden for astronomi, men han var også en ægte renæssanceskikkelse. Hans fantastiske observationer dannede grundlaget for det nye verdensbillede med solen i centrum, selvom han ikke selv tilsluttede sig det. Kong Frederik 2. begunstigede ham ekstraordinært meget, bl.a. med øen Hven, hvor Tycho opførte de 2 observatorier Uranienborg og Stjerneborg. Måske den vigtigste af hans observationer skete dog allerede 11. november 1572, da han så en ”ny stjerne”, hvilket stred mod alt, hvad man hidtil havde ment om himmelhvælvingen. Vi ved i dag, at det var en supernova, han så.

Tycho Brahe beskrev et par år senere i 1576 disse iagttagelser og diskuterede deres konsekvenser i en helt central bog i videnskabshistorien: ”De Nova Stella” (”Om den nye stjerne”). En originalversion af denne uvurderlige bog findes i Karen Brahes Bibliotek i Roskilde.

Denne bog er unik, ikke blot på grund af indholdet, men også p.g.a. dens omslag og materiale. Ofte vil bogbind fra det 16. og 17. århundrede gemme på hemmeligheder i form af fragmenter af ældre tekster, herunder bidder af middelalderlige håndskrifter. Det er fragmenter, som datidens bogbindere genbrugte som omslag eller indbindingsfor. Ofte var der tale om pergament, dvs. forædlet læder fra eksempelvis kalve eller svin. Dette materiale er uhyre slidstærkt og kan under de rette omstændigheder holde i 1000 år. Et sådant fragment finder man også på denne udgave af De Nova Stella i Roskilde.

Aftenens foredrag vil behandle såvel Tycho Brahes liv, astronomi og betydning som bogen i Sofie Brahes bibliotek i Roskilde.

Foredraget finder sted i Auditoriet på Rådhuset (Gl. Amtsgaard med indgang fra Gormsvej)

Tidspunkt kl. 19:30 – 21:30

Der er gratis og fri adgang for alle.