Jakobskirkens første år

Lokalhistorisk aften i anledning af Jakobskirkens 50 års jubilæum

Mandag den 8. april kl. 19-21 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde

Arr. af den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’ i samråd med jubilæumsudvalget i Jakobskirken. Ingen tilmelding. Kaffebord kr. 30.

Johannes Andreassen blev headhuntet til at være kirketjener i 1974, få måneder inden Jakobskirken blev indviet. Det viste sig hurtigt, at der var brug for mere end en mand til praktiske opgaver og til at stå i pænt sort tøj ved gudstjenester, bryllupper og begravelser. Kirketjeneren blev bedt om at undervise konfirmanderne sammen med præsterne, for der var store årgange og mange unge i sydbyen i Roskilde i 1970’erne. Johannes Andreassen måtte stille hos biskoppen i domkirken for at blive godkendt som underviser.

Det blev til 33 års virke som kirketjener og leder af et omfangsrigt ungdomsarbejde i klublokalerne i kælderen under Jakobskirken.

I april fylder Jakobskirken 50 år. I anledning af jubilæet fortæller Johannes Andreassen mandag d. 8. april kl. 19-21 om kirkens første år, en lokalhistorisk aften arrangeret af ’Syd for Banen’.

Vi følger vejen fra de første gudstjenester i FDF-huset på Køgevej midt i 1950’erne over udskillelsen af Søndre sogn som selvstændig enhed i folkekirken i 1965 til byggeriet 1972-1974, hvor Habakuk var arkitekt. “Det ligner slet ikke en kirke!” sagde mange, da byggeriet var færdigt.

Johannes Andreassen vil fortælle om både mursten og mennesker og det blomstrende liv, som prægede kirkemiljøet i pionertiden. Mens han startede ungdomsklub og sommerlejre med samvær og godt humør i KFUM&K, begyndte kordegn Svend Nielsen og andre med Seniorklubben for de ældre. Sognepræsternes ægtefæller Aase Wandall oprettede en børneklub og Gertrud Tramm lavede teater med mange involverede.

Vi oplever også prof. Hein Heinsens monumentale udsmykning af altervæggen, som Johannes vil kommentere ud fra sine møder med kunstneren.

Jakobskirken finder man på Astersvej 11, 4000 Roskilde.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.