1968 – fordrag i Historisk Samfund

Skrevet af d. 17. sep. 2018

1968!

Mandag 24. september 2018 kl. 19.30

Foredrag i Historisk Samfund

Chr. Jensen, chefredaktør ved Politiken – tidligere på Berlingske og Information

 

Christian Jensen, der er født i 1972, fortæller om sig selv, at han ”er vokset op meget langt fra ånden fra 1968 og boede ikke i den verden, ungdomsoprøret forandrede.

I Grindsted blev der stadig drukket øl på smugkroer, da Christiania blev grundlagt. Vi sov med hænderne over dynen, da den seksuelle frigørelse huserede. Og den frisættende og syrede musik blev hørt som uopdragen larm og støj.

Nej, ungdomsoprøret nåede aldrig for alvor til Grindsted, og det gjorde 1970’ernes selvforvaltende pædagogik heller ikke. Jeg er vokset op med hjemmegående mor og varm mad til frokost.

Jeg kender alligevel blomsterbørnenes børn. Dem var jeg ung sammen med. Vi er uddannet sammen, og vi arbejder sammen”

Chr. Jensen har den største respekt for den generation af unge, der for 50 år siden væltede rektorernes katedre, angreb autoriteternes tankesæt og formulerede nye doktriner og utopier. De skabte tankerne bag det uddannelsessystem, hans generation blev uddannet efter, og de udviklede grundrytmen i den musik, vi stadig lytter til. Derfor vil fejringen af 50-året for ungdomsoprøret selvfølgelig ikke gå stille af – troede han. Men jubilæet er gået ualmindeligt stille af. Måske ser vi en stille – meget, meget stille – generationsprotest fra de blomsterbørns børn, der mener, at deres forældre allerede har fået – og taget – alt for meget opmærksomhed?

Mødet foregår i auditoriet på Roskilde Rådhus, den gamle indgang fra Gormsvej.

Alle er velkomne. Der er gratis og fri entre.