Plant et æbletræ

Søndag den 16. oktober kl. 11.15 ved Jakobskirken

Måske er det en ny æblesort? Birgit Bylov venter spændt på svar fra Pometet, men der kan gå flere år, før æble-specialisterne har checket frugtens kvalitet, smag og holdbarhed, og testet træets modstandsdygtighed over for sygdomme.

På jernbaneskråningen langs stien, hvor Bakkedraget munder ud i Sdr. Ringvej i Roskilde, vokser træet. Et selvsået, vildt æbletræ, som Birgit og hendes mand er gået forbi i mange år og har spist æbler fra.

Sandsynligvis har en togpassager engang i 1990’erne smidt sit æbleskrog ud af vinduet, og en af kernerne er spiret og blevet til et nyt æbletræ. Muligvis en helt ny æblesort, opstået da blomsten blev bestøvet af en bi hvor krydsningen blev særlig vellykket.

Æblet smager i hvert fald godt, og da Birgit lagde æblet foran Maren Korsgaard fra Pometet, udbrød specialisten: ”Sådan et har jeg da ikke set før!” Nu står de første podekviste i Pometets jord i Tåstrup og bliver dyrket og testet.

Birgit synes, at æblet skal hedde ’Syd for Banen’. Hun og Hans-Erik Germuth har foræret en podekvist til den lokalhistoriske forening, som formidler historierne om sydbyen i Roskilde.

På søndag d. 16. oktober bliver det nye lille æbletræ plantet i Drømmehaven ved Jakobskirken. I sognekirken i sydbyen har den lokalhistoriske forening til huse og holder sine møder. Gudstjenesten begynder kl. 10, og ca. kl. 11.15 er der træplantning og kirkekaffe.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.