Aksel Schiøtz – international operastjerne med baggrund i Roskilde

A

Lokalhistorisk foredrag med musikeksempler

v/ sanger og underviser Eva Bruun Hansen og lektor Gorm Bruun Hansen

mandag d. 13. november kl. 19 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde

Arr. af den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’. Ingen tilmelding. Kaffebord kr. 20.

Aksel Schiøtz (1906-1975) er for mange stadig indbegrebet af ”den danske sanger”. Han fik national status gennem sin optræden med især danske sange under besættelsen, bl.a. ved alsang-stævnerne. Efter krigen genoptog han sin internationale sangerkarriere, som så småt var påbegyndt sidst i 1930’erne, men alvorlig sygdom og operation satte en stopper for dette. Han udvandrede så til Nordamerika, men kom senere – nok lidt skuffet – hjem til en lærergerning som professor ved Danmarks Lærerhøjskole.

Aksel Schiøtz blev født i Roskilde og begge hans forældre stammede fra kendte Roskilde-borgere: fra Katedralskolens rektor Hauch og fra overlæge- og storkøbmandsfamilierne Schiøtz og Borch.

Aksel Schiøtz havde nogle tidlige positive arbejdsår på Roskilde Katedralskole og havde desuden sensationel optræden i Guldaldersalen på Hotel Prindsen.

Mandag d. 13. november kl. 19-21 vil Eva Bruun Hansen, sanger og lærer ved Sjællands Musikskole, og hendes bror Gorm Bruun Hansen, pensioneret lektor fra Roskilde Katedralskole, fortælle om Aksel Schiøtz. Igennem ord, billeder og sange fortælles om hans Roskilde-baggrund, hans liv og karriere samt betydning. Undervejs hører vi forskellige eksempler på hans meget smukke tenorstemme.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.