Banehuset på Stenvænget

På billede 3 ses min familie og mig fotograferet til moster Lis’ konfirmation. Hun hed Elise Raaby. Huset var et banehus på Stenvænget, lige overfor remisen. Min morfar Thomas Raaby var overbaneformand og havde tjenestebolig der i den sydlige del af huset, som var et to-families hus. Lige øst for huset lå Skærvefabrikken og der var tipvognsspor ned til grusgraven, hvorfra råmaterialerne til skærverne blev hentet.

Lige ved siden af stenknusermaskinerne lå en bolig til nogle af medarbejderne. De havde også nogle børn, som vi kunne lege med, når vi var på besøg.

Min morfar var blevet enkemand, men havde stadig 4 hjemmeboende børn, hvoraf moster Lis var den yngste. Hun blev konfirmeret i efteråret 1938.

På billede 3 ses fra venstre: Ketty Raaby, min far Peter Nielsen, Louise Raaby med min ældste storebror Karl foran, Louises forlovede Bruno, min mor Johanne Nielsen (født Raaby) med min yngste storebror Egon i hånden, min morfar Thomas Raaby med mig på armen, moster Lis (Elise Raaby), onkel Johannes Benjaminsen og Else Benjaminsen.

Billedet er fotograferet af min morbror Søren Raaby, som boede hjemme og var trafikelev ved DSB. Søren var med i modstandsbevægelsen, og da min morfar opdagede, at han gemte våben, blev han bedt om at flytte, så jeg husker at vi under krigen besøgte ham på Kirkegårdsvej i Roskilde, hvor han havde lejet et værelse.

Man kan formode, at han var en af dem, som havde været med til at afholde skydeøvelser i grusgraven ved Stenvænget. Jeg har i familien set et billede af Søren med maskingevær, taget i haven ved banehuset, men jeg har ikke kunnet opspore dette foto.

I køkkenet var der en meget stejl trappe på til 1. sal, hvor jeg husker det var bekvemt at blive anbragt, så man kunne overskue tingene. Særligt husker jeg en episode, hvor mine mostre havde gang i pandekagebagning, og hvor en pandekage havnede på loftet og en anden strøg direkte hen i køkkenvasken. Der var gang i sagerne og det var spændende.

Jeg havde af og til den fornøjelse at komme med morfar ud på tilsyn, f.eks. ud af Køge-banen eller Lejre-banen. Det foregik på skinnecykel, hvor jeg kunne sidde på den trekantede platform, medens bedstefar trådte i pedalerne, for det meste uden at holde på styret. Når der skulle komme et tog, løftedes skinnecyklen af sporet til det var kørt forbi.

Fra banehuset kunne vi også betragte togene som passerede, og en tur med hen på remisen var også spændende for os drenge.

Henning Nielsen, Gartnervang 44, 2. tv., 4000 Roskilde
Født 30.4.1937 på Ringstedvej, Roskilde.

Nedskrevet d. 17.3.2010.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.