Snerlevej går mellem Vindingevej og Østervang i Roskilde. Da vejen blev projekteret og grundene udstykket i begyndelsen af 1950’erne, var der åbne marker mod øst og kolonihaver mod syd. Det var ’Syd for Banen’, den måde som byen udviklede sig på med byggeri langs med indfaldsvejene.
Typisk for tiden var mange af grundene på Snerlevej beregnet til selvstændige, lokale håndværkere og små familieejede virksomheder, hvor bolig og værksted kunne ligge sammen på matriklen, enten i hver sit plan eller som to selvstændige bygninger.
Hans-Otto Witt-Nielsen voksede op i Snerlevej 16. Da han blev en moden mand, satte han sig for at samle historier og fotos om familierne på Snerlevej til en ’Vejens Bog’. Gennem grundig research og gode samtaler med nuværende og tidligere beboere på vejen har Hans-Otto samlet mere end 700 fotos og mange fine beskrivelser af familierne og det liv, som de levede, af husene og af de begivenheder, som fandt sted på Snerlevej.
Af det omfattende materiale bringes her et indblik, skrevet af Lone Skjoldby, Snerlevej 15. Hun fortæller levende om det hus, der var hendes families, og om tre andre familier på vejen, som hun har talt med og lånt fotos og papirer af: Det er Snerlevej 12 og 13.
I den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’ er vi taknemmelige for den indsats, som Hans-Otto og Lone har gjort for at indsamle og bevare de mange lokale historier. Det giver os et vindue ind til en tid, hvor familielivet var anderledes end i dag, en udvikling fra efterkrigsårenes rationeringstider til velfærdssamfundet og nu det digitale, multikulturelle Danmark.
Du kan se Lone Skjoldbys fortællinger her:
Snerlevej 12
Snerlevej 13
Snerlevej 15
Seneste kommentarer