Guldet i bakken

Posted by on dec 1, 2020 in Ikke kategoriseret | No Comments

Lokalhistorisk aften mandag d. 1. februar 2021 kl. 19 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde. Arrangeret af Lokalhistoriegruppen ’Syd for banen’.

(alle gode gange tre … denne lokalhistoriske aften har været udsat to gange grundet corona-smittetrykket, men nu regner vi altså med at gennemføre 😉 og vi har indført tilmelding)

Grusgravene ligger i en halvcirkel vest, syd og øst for Roskilde, fordi undergrunden er så rig på de aflejringer af grus, sand og sten, som istiden efterlod. Den lokale historie om ens grusgrav fortæller både om arbejdspladsen, der gav levebrød til mange familier, om hvordan det danske samfund blev udbygget med huse, byer, veje og havne, og om landskabet som ændrede sig fra marker til et støvet hul og igen til et rekreativt område.

Mandag d. 1. februar 2021 kl. 19 i Jakobskirken kommer de lokale historier om gruset frem, ’guldet i bakken’. Geolog Jakob Qvortrup Christensen fra Nymølle Stenindustrier og en tidl. medarbejder fortæller om grusgravningen, hvordan det foregik tidligere og hvordan det foregår nu. Derefter bliver der plads til tilhørernes erindringer – dem, der har arbejdet eller boet ved grusgravene og set landskabet forandre sig og blive brugt på en ny måde.

Den lokalhistoriske aften arrangeres af ’Syd for Banen’ i samarbejde med de lokalhistoriske foreninger i Vindinge og Svogerslev. Man skal tilmelde sig på forhånd, oplysning om hvordan kan findes på hjemmesiden www.sydforbanen.dk fra d. 2. januar. Gratis adgang, for kaffen betales kr. 20.

P.S. Det er ikke et borgermøde og den lokalhistoriske aften forholder sig ikke til den aktuelle politiske debat om råstofindvinding i Region Sjælland og om trafik- og støvgener for grusgravenes naboer.