Historien om bydelen syd for banen

EPSON MFP image

Johan Jacob Bruuns prospekt fra 1755 ind mod Roskilde set fra syd.

Den lokalhistoriske forening ”Syd for banen” har til formål er at indsamle, fastholde, registrere og videregive historiske oplysninger fra området syd for jernbanelinjen i Roskilde By og nord for motorvejen. Et område der har været igennem en stor udvikling inden for den seneste godt 100 år. Indtil 1896 var hele området landbrugsområde, men nu kom den første egentlig bydel i området: ”Frederiksberg”, som ligger lige syd for banen og omfatter bl. a. vejene Svensvej, Knudsvej og Gormsvej.

Stille og roligt udviklede området sig op gennem 1900-tallet. Landbruget forsvandt. Der kom både boliger, industri og uddannelsesinstitutioner.

Meget af Roskildes industri blev lokaliseret syd for banen. Det var i to områder. Dels langs Kamstrupstien, hvor der kom flere garverier, betonvareindustri, skærveindustri og meget mere. Det begyndte i 1914. I dag er alt nedlagt. Det andet store område var mellem Københavnsvej og banen. Den første store industri, der kom her, var konservesfabrikken DAK, der startede produktionen hvor Ros Torv ligger i dag. Både tidligere og senere var der her forskellig småindustri fx Rørvævsfabrikken på Elisagårdsvej. Op gennem 1960’erne kom flere og flere industrivirksomheder til fx konfektionsfabrikken Jardex og plastikfabrikken Rosti. Det er stadig i dette område, men længere mod øst, at Roskildes tilbageblevne industri ligger.

DAK fra omkring 1950 på Københavnsvej

I 30’erne kom der nye kvarterer til. Det er to områder. Dels kvarteret omkring Bakkedraget og Haveloden, hvor de første huse dog skød op efter 1. Verdenskrig. Dels kvarteret omkring Østergade. Begge områder udviklede områderne sig med parcelhuse i 1950’erne og 1960’erne. Som en parallel til parcelhusene kom der fra begyndelsen af 1950’ernme store etagebyggerier. Det første var Ringparken lige syd for det nuværende rådhus. Op gennem 60’erne blev området omkring Køgevej og Øster Ringvej udbygget med mange tusinde af lejligheder.

Ringparken ved Sdr. Ringvej 1958.

Roskildes erhvervsskoler er alle lokaliseret i området. Slagteriskolen blev bygget på Maglegårdsvej og indviet i 1964. Senere fulgte både Roskilde Handelsskolen og Roskilde Teknisk Skole i området omkring Maglegårdsvej.

DSC_0016

Roskilde Tekniske Skoles nyeste afdeling på Pulsen, som blev indviet i 2014.

Læs mere i ”Vestermarken – et tilbageblik på området syd for banen” af Tommy Hansen. Udgivet på eget forlag 2013.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.