Religionskrigen i Roskilde

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mandag den 18. september

Da hollandske nonner fra den katolske orden “Visdommens døtre” i 1903 slog sig ned i Roskilde og gerne ville tage sig af byens syge og svage mennesker, begyndte en lokal religionskrig. Dengang kunne plejen af byens borgere ligge på et lille sted, det mindre sygehus bag fattiggården i Bredgade. Det topmoderne Sankt Maria Hospital på Frederiksborgvej stod færdigt i 1906 og blev snart efterfulgt af Den Franske Skole og Sankt Laurentii Kirke.

Den voksende katolske menighed fik den lutherske menighed med domprovst Bondo i spidsen til at “drage i felten” mod den nye religiøse retning. Religionskrigen udbrød ikke mindst i pressen, hvilket endte med at en kreds af menighedsråd med økonomisk hjælp fra Roskilde Sparekasse fik skabt midler til opførelsen af den røde bygning på sydsiden af Roskilde Amts Sygehus. Den stod klar i 1909  og fik navnet Menighedssygehuset.

Den langvarige religionskrig i pressen og opførelsen af Menighedssygehuset skulle dæmme op for, at borgernes sympati skiftede til Vatikanet i Rom.

Menighedssygehuset blev frem til 1938 drevet af domsognet med assistance fra Diakonissestiftelsen, der hidtil havde forestået hjemmeplejen i Roskilde.

Mandag d. 18. september kl. 19 i Jakobskirken, Astervej 11 i Roskilde vil Tommy Hansen fortælle om den langstrakte religionskrig og Menighedssygehusets betydning for byen. Arrangeret af lokalhistoriegruppen “Syd for banen” der er gratis adgang.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.