Spændende program fra Historisk Samfund

LutherHistorisk Samfund for Roskilde Amt har udsendt deres spændende efterårsprogram

Mandag d. 11. september

Peter Bensted, teaterinstruktør, fortæller om Russell-tribunalet, der skal omsættes til teater.
Russell-tribunalet, et selvbestaltet internationalt tribunal, blev oprettet med det formål at undersøge formodede krigsforbrydelser begået af USA og dets allierede under Vietnamkrigen. Tribunalet blev til på initiativ af Bertrand Russell i London i 1966 og holdt derefter høringer i Stockholm i maj 1967 og i Roskilde i november samme år.
Stig Ekblom opridser desuden Fjordvillas historie og betydning for Roskilde.

Mandag d. 9. oktober
Mellem Rom og Wittenberg. En katolsk vinkel på reformationen og reformkatolikken Poul Helgesens tanker

Kaare Rübner Jørgensen, forh. lektor, dr. phil.

Karmeliterbroderen Poul Helgesen (ca 1485 – ca 1540) var reformationstidens mest betydningsfulde danske teolog.  Han var en humanist, inspireret af Erasmus af Rotterdam. Som denne hilste han oprindelig Luthers kritik af pavedømmet velkommen, men blev fra 1522/23 hans skarpeste og mest kompetente kritiker i Danmark. I dette foredrag præsenteres hans reformatoriske tanker, der repræsenterer en tredje vej mellem lutheranisme og pavetro katolicisme. Vi skal også høre om hans liv og forfatterskab. Det hele rammes ind i en redegørelse for den katolske kirkes situation op til og under reformationen.

Mandag d. 6. november

Roskilde og reformationen

Gorm Bruun Hansen, forh. lektor

Reformationen i 1500-tallet blev en katastrofe for Roskilde. Fra at have været en af rigets vigtigste og største byer sank den ned til en lille provinsby med en mægtig katedral, men uden biskop. Befolkningstallet faldt kraftigt, de fleste kirker og klostre blev nedrevet, arealer indenfor volden blev tomme, byens betydning svandt ind. Denne udvikling vil foredraget følge og forklare. Men vi skal også høre om, hvad der konkret skete i Roskilde under reformationen. Roskildebispen Joakim Rønnow fik således en dramatisk skæbne.

Mandag 27. november

Historisk Samfunds Årbog udkommer og udleveres til medlemmerne

P.S. Ramanujam, som har skrevet en af artiklerne i årets årbog, vil berette om de danske kolonier i Indien Trankebar og Serampore og om hans egne undersøgelser af deres historie og deres forbindelser med Danmark.

Desuden vil årbogens andre forfattere kortfattet præsentere artiklerne.

Årbogen udleveres til foreningens medlemmer og kan købes af alle.

Mandag d. 15. januar 2018

Menighedssygehuset og hvad deraf fulgte.
Hans Michelsen, Sjællands Stiftsbibliotekar

I starten af 1900-tallet var hospitalsforholdene i Roskilde elendige. Med udgangspunkt i dannelsen af menighedssygehuset på Køgevej fortælles den forunderlige historie om Menighedsplejen, om diakonisser og om Danmarks eneste Menighedssygehus, rekreationshjem, plejehjem, der endte i Trekroner Plejecenter. Forsorg og omsorg i Roskilde er en central del af den velillustrerede fortælling.

Alle foredrag finder sted i Auditoriet på Rådhuset (Gl. Amtsgaard med indgang fra Gormsvej)

Tidspunkt: Hver gang kl. 19:30 – 21:30

Der er gratis og fri adgang for alle.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.