Roskilde Ring: Stort klassisk biltræf Grundlovsdag med fokus på Dakar Rally

Har du oplevet Roskilde Ring? Det kan du komme til Grundlovsdag, onsdag d. 5. juni 2024 kl. 10-14, hvor der er træf for gamle racerbiler, formelvogne, standardvogne, rallybiler og motorcykler.

I Roskilde Ring stod dansk motorsports vugge. Danmarks første internationale motorløbsbane åbnede grundlovsdag 1955 og indvarslede den epoke, hvor bilen blev folkeeje. På de store løbsdage deltog 40.000 tilskuere, når kørere som Stirling Moss og Jack Brabham kørte Formel 1 i konkurrence med den skandinaviske motorsportselite. ’Vi mødes på Ringen’, sagde man, indtil naboklager over støjniveauet og flere års skrantende økonomi førte til lukningen i 1968.

Når solen skinner på Grundlovsdag, genskabes lidt af stemningen med brummende motorer på Roskilde Ring. Det klassiske biltræf er en dag for hele familien, hvor alle kan få sig en bilsnak og beundre de smukke linjer og detaljer på de vedligeholdte veteraner. Fra scenen sætter konferencier Per Hammerich fokus på Dakar Rally og rally-veteraner fortæller om ørkenbiler. Børnene kan ride på kamel og boltre sig i hoppeborgen. Musikken leveres af Black Cat Bone, et bluesensemble fra Roskilde, som spiller ballader og rockabillynumre med stor musikalsk energi.

Paradekørsel på den gamle banestrækning. Grundlovstaler ved ROMUS direktør Morten Thomsen Højsgaard og Lars-Christian Brask, byråds- og folketingsmedlem for Liberal Alliance. Kåring af Årets Bil og Årets MC. Livemusik, stumpemarked og salg af mad og drikkevarer. Hele programmet kan fra 1. maj ses på roskildering.blogspot.dk og facebook: Syd for Banen. Gratis adgang.
Tilmeldingen af køretøjer åbner d. 1. april på roskildering.blogspot.dk. Gebyr kr. 50. Vi opfordrer til, at de deltagende køretøjer har mindst 40 år på bagen, da det er ånden fra Roskilde Ring, vi gerne vil fejre.

’Ringen Rundt’ arrangeres af en kreds af motorsportsinteresserede. Eventen støttes af Roskilde kommunes kulturpulje og lokale motorklubber, lokalhistorisk forening ’Syd for Banen’ m.fl.

Velbesøgt generalforsamling

Jakobskirkens første år

Lokalhistorisk aften i anledning af Jakobskirkens 50 års jubilæum

Mandag den 8. april kl. 19-21 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde

Arr. af den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’ i samråd med jubilæumsudvalget i Jakobskirken. Ingen tilmelding. Kaffebord kr. 30.

Johannes Andreassen blev headhuntet til at være kirketjener i 1974, få måneder inden Jakobskirken blev indviet. Det viste sig hurtigt, at der var brug for mere end en mand til praktiske opgaver og til at stå i pænt sort tøj ved gudstjenester, bryllupper og begravelser. Kirketjeneren blev bedt om at undervise konfirmanderne sammen med præsterne, for der var store årgange og mange unge i sydbyen i Roskilde i 1970’erne. Johannes Andreassen måtte stille hos biskoppen i domkirken for at blive godkendt som underviser.

Det blev til 33 års virke som kirketjener og leder af et omfangsrigt ungdomsarbejde i klublokalerne i kælderen under Jakobskirken.

I april fylder Jakobskirken 50 år. I anledning af jubilæet fortæller Johannes Andreassen mandag d. 8. april kl. 19-21 om kirkens første år, en lokalhistorisk aften arrangeret af ’Syd for Banen’.

Vi følger vejen fra de første gudstjenester i FDF-huset på Køgevej midt i 1950’erne over udskillelsen af Søndre sogn som selvstændig enhed i folkekirken i 1965 til byggeriet 1972-1974, hvor Habakuk var arkitekt. “Det ligner slet ikke en kirke!” sagde mange, da byggeriet var færdigt.

Johannes Andreassen vil fortælle om både mursten og mennesker og det blomstrende liv, som prægede kirkemiljøet i pionertiden. Mens han startede ungdomsklub og sommerlejre med samvær og godt humør i KFUM&K, begyndte kordegn Svend Nielsen og andre med Seniorklubben for de ældre. Sognepræsternes ægtefæller Aase Wandall oprettede en børneklub og Gertrud Tramm lavede teater med mange involverede.

Vi oplever også prof. Hein Heinsens monumentale udsmykning af altervæggen, som Johannes vil kommentere ud fra sine møder med kunstneren.

Jakobskirken finder man på Astersvej 11, 4000 Roskilde.

Fra værtshus til værtshus

Byvandring torsdag den 30. maj kl. 19.

Mødested ved Charlie Chaplin i Østervangscentret.

Fra “vandhul til vandhul” eller “pubcrawl”. Kært barn har mange navne. I den lokalhistoriske forening “Syd for Banen” vil vi også forsøge os i denne disciplin. Vi arrangerer og sådan en tur. Vi gør den dog lidt anderledes. Her gælder det ikke blot at drikke så mange øl som mulig, men at få nogle historier om de “brune” værtshuse, som har været syd for banen, og også dem der er der endnu. Det vil også blive krydret med lid værtshushistorie fra selve Roskilde på den anden side af banen. Vi kommer sikkert også deltagernes egne erindringer.

Vi starter på Charlie Chaplin, som er det eneste tilbageværende “brune” værthus her syd for banen. Her er det mulighed for at nyde en enkel øl. Herefter går turen rundt i område, hvor vi besøger nogle af de steder, hvor der tidligere lå værtsnuse. Vi slutter på Mikrobygggerier på Musicon. Hvor det også er mulighed for at smage bryggeris egne øl.

Det er gratis at deltage og man møder bare op. Øl og anden forplejning er egen regning og risiko.

Programmet er med forbehold for små ændringer.

Generalforsamling 11. marts med lokale bycentre under forandring

Hermed indkaldes til generalforsamling mandag d. 11. marts 2024 kl. 19.00 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde, med dagsorden iflg. vedtægterne.
Samtidig opkræves kontingent kr. 100 for året 2024.

Som del af årsberetningen vil Niels Jørgen Rasmussen fortælle om de podcasts, som man kan lytte til på facebook: Syd for Banen. Han og Peter Ottesen har bl.a. interviewet nuværende og tidligere medarbejdere om ’Jakobskirken som arbejdsplads’ i anledning af kirkens 50 års jubilæum i år.

Henrik Denman vil på vegne af redaktionsudvalget fortælle om den kommende bogudgivelse ’Syd for Banen 2’ (arbejdstitel).

Efter generalforsamlingen vil Ole Nielsen fortælle om sin opvækst i Bakkegården, og Svend Erik Christensen fortæller om bycentre under forvandling. Langs Køgevej er gamle forretninger og institutioner blevet revet ned for at give plads til boligbyggeri. I Østervangscenteret er Astershjemmet lukket som plejehjem og kommunen sender snart en lokalplan i høring. Mogens Ohm Jensen fortæller om planerne for det nye ’Østervangsbyen’.

Du kan se indkaldelsen med dagsordenen her.

Du kan ses årsregnskabet her.

Kontingent kr. 100,- bedes betalt senest d. 29.2.

– med MobilePay 61158515 (som modtager vil der stå Ingrid Hardis Seidenfaden)

– med bankoverførsel til foreningens konto i Arbejdernes Landsbank, reg.nr. 5396, konto nr. 0000251483

– kontant til bestyrelsesmedlem Ingrid Fjeldsted på mødeaftenerne

Husk at skrive navn og ’kontingent 2024’ på indbetalingen. Kontingentet kr. 100 dækker alle i husstanden. Medlemmerne vil modtage den nye bog gratis.

Stemmeret på generalforsamlingen forudsætter, at kontingent for indeværende år er betalt.

Tip en 13’er

På ‘Syd for Banen’s generalforsamling var der en lille konkurrence. Tip en 13’er og afprøve din viden om vores bydel og forenings arbejde. Du kan prøve selv. Du finder tipskuponen her.

Der er desværre ingen præmier i denne omgang. Du kan se om du har svaret rigtig her.

Roskilde Ring

Ny Podcast om Roskilde Ring

Denne gang har Niels og Peter kastet sig ud i motorsporten. Eller rettere sagt snakker vi med een, hvis hjerte banker for motorsporten. Christian Møller Jensen har skrevet speciale om ”Ringen” og har i flere år været med til at arrangerer det årlige træf på ”Ringen” grundlovsdag, hvor der er motorsportsnostalgi.
Og han har været med til at etablere fortællingen om Roskilde Ring via links til videoer på 10 sten i parken.
Episoden hedder “Roskilde Ring – no 1 : Samtale med Historiker Christian Møller Jensen”. Hør mere her.


Her er et link til bloggen, som Christian skrev i 2015. Med et link til en playliste med de 10 videoer om Roskilde Ring.

https://roskildering.blogspot.com/2015/06/kan-man-ikke-se-det-derhjemme.html?m=1

Ny podcast om Jakobskirken

Der er kommet en ny podcast i forbindelse med Jakobskirkens 50 års jubilæum.

Her er et interview med pensioneret sognepræst Frede Tramm, som var præst ved Jakobskirken fra 1977 til 1994.

Du kan høre podcasten her.

Da jeg gik til præst …

D

Lokalhistorisk aften i anledning af Jakobskirkens 50 års jubilæum

mandag d. 12. februar kl. 19-21 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde

Arr. af den lokalhistoriske forening ’Syd for Banen’ i samråd med jubilæumsudvalget i Jakobskirken. Ingen tilmelding. Kaffebord kr. 30.

Konfirmationen er et pejlemærke. Hvad tror jeg på, hvordan vil jeg leve mit liv – og hvilke store og små begivenheder skete før eller efter denne dag?

Jakobskirken har i foråret 50 års jubilæum. Kom til en aften, hvor vi husker tilbage på, hvordan det var at forberede sig til konfirmationen i 70’erne og 80’erne. Hvem gik du på hold med? Kan du huske dit konfirmationsord? Hvordan var det at gå til præst, før kirken var færdigbygget? Hvordan blev dagen fejret? Hvad har du taget med dig ind i voksenlivet fra den tid? Det er nogle af de spørgsmål, som korte indlæg fra konfirmander gennem tiden vil forsøge at besvare. Der vil være tid til at snakke med de andre konfirmander fra din årgang – og Wandall, Tramm og Johannes er også inviteret.  

Ses vi? Det ku’ være så hyggeligt. Tag en god historie og et foto med.

Mandag d. 12. februar kl. 19-21 i Jakobskirken, Astersvej 11, 4000 Roskilde. Ingen tilmelding, vin/kaffe kr. 30.
Mere info på facebook: Syd for Banen, og hjemmesiderne: http://sydforbanen.dk og http://jakobskirken.dk
Arrangører: Syd for banen i samråd med jubilæumsudvalget i Jakobskirken.
Kontakt evt. sognepræst Mogens Ohm Jensen: moje@km.dk, tel. 61638122.

Kaffe og chokolade i fire generationer

Rundvisning på Frellsen torsdag den 8. februar 2024 kl. 10.00-11.30

Frellsen, Industrivej 14, 4000 Roskilde. Mødested: kl. 9.50 ved receptionen.

Max. 40 deltagere.

Tilmelding senest 5. februar til Mogens Ohm Jensen, moje@km.dk. Efter først til mølle princippet.

Pris kr. 50,- som betales samtidig med tilmeldingen. MobilePay 61158515 (navn: Ingrid Hardis Seidenfaden) eller netbank reg.nr. 5396 konto nr. 0000251483.

’Syd for Banens’ medlemmer kan til februar komme på en eksklusiv rundvisning på Frellsens fabrik på Industrivej.
Frellsen er et dansk familieejet chokolade- og kaffefirma, som i 4 generationer har produceret gourmetprodukter med sjæl og historie. Frellsen fejrede 125 års jubilæum i 2022 og blev i den anledning portrætteret i ’Jul i Roskilde’ årg. 96. De to fætre Peter og Henrik Frellsen er direktører for hhv. chokolade- og kaffe-afdelingen.
Julius Muldorff Frellsen grundlagde et lille dropskogeri i Slagelse i 1897. I 1915 flyttede familien og firmaet til Ringstedgade i Roskilde. Under den yngste søn Ole Frellsen blomstrede Frellsen-butikker op i hele landet.

Siden 1958 har kafferisteriet og chokoladefabrikken ligget på Industrivej i Roskilde, med 5500 kvm under tag. Virksomheden har netop udvidet med en 450 kvm stor lagerbygning og man er i gang med at anlægge nye parkeringsarealer. Frellsen servicerer bl.a. medarbejderne i danske kontormiljøer og virksomheder med frisk kvalitetskaffe hver dag.

Familiefirmaet har også indviet en ny chokoladefabrik i Hillerød i efteråret 2023. Fremtidsvisionen er at åbne mindre chokoladefabrikker flere steder i landet, med få ansatte og et fabriksudsalg, som tiltrækker lokale kunder. Lidt i stil med mikrobryggerierne, der satser på et mindre kvantum i høj kvalitet og kunder med sans for den gode smag. Når man får indblik i, hvordan medarbejderen i fremstillingsprocessen kæler for smagsoplevelsen, og kunden selv kan se og får lov at prøve og smage, bliver det en særlig oplevelse at købe Frellsens produkter. Udviklingen har nemlig været hård ved netværket af Frellsen-butikker i provinsbyerne, og mange af dem er lukket.

Direktør Peter M. Frellsen, barnebarn af Ole Frellsen, og leder af kursusafdelingen Rasmus Holm tager imod os. Efter intro-filmen deles vi op i to grupper, og efter tre kvarter bytter vi rundviser.

Fokus vil være på familiefirmaets historie og på den aktuelle produktion. Vi bliver trakteret med kaffe / the / kakao samt chokolade. Du kan prøve at lave din egen flødebolle.

Efter rundvisningen er der mulighed for at handle i fabriksbutikken.

Vær opmærksom på, at de gamle fabriksbygninger er i flere niveauer, med trapper og uden mulighed for at sidde ned undervejs. Rundvisningen er ikke handicapegnet.

Evt. spørgsmål kan rettes til formanden, Mogens Ohm Jensen, moje@km.dk, tel. 61638122.